Σε ότι αφορά γενικά το rock και το hard rock γενικότερα, ο πόλεμος ήταν σταθερά πάντα μέσα στα θέματα των στίχων. Έχει ειπωθεί πως ο πόλεμος είναι το επόμενο βήμα μετά από την πολιτική, κατά συνέπεια βασικό μέρος της "ιδεολογίας" (αν μπορούμε, βέβαια, να μιλήσουμε για "ιδεολογία") του rock ήταν ο ηδονισμός και το αντιπολεμικό συναίσθημα. Μην ξεχνάμε ότι δύο από τις πιο επιδραστικές μπάντες όλων των εποχών, οι Beatles και οι Rolling Stones, γνώρισαν την χρυσή εποχή τους την εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσιζαν να σπαταλήσουν αναρίθμητες ζωές σε έναν από τους πιο άχρηστους πολέμους που έγιναν ποτέ.
Η πιο "στενή" ενασχόληση με τον πόλεμο αφορά όμως μεμονωμένες περιπτώσεις όπως τους Wishbone Ash, το hard rock ήταν πάντα σχετικά πιο "γήινο" στη θεματολογία του σε σύγκριση με το metal όπως εξελίχτηκε από την εποχή του NWOBHM, και οι αναφορές στον πόλεμο (μέσω αντιπολεμικών, πάντα, κομματιών για να μη ξεχνιόμαστε) ήταν πιο "γενικές". Εξαίρεση βέβαια οι Rolling Stones οι οποίοι με στίχους στο Sympathy for the Devil αναφέρουν ευθέως στρατηγούς των Panzer, όπως και οι Pink Floyd με το When The Tigers Broke Free, το οποίο αναφέρεται στην απόβαση των συμμάχων στην Ιταλία, όπου έχασε τη ζωή του ο πατέρας του Roger Waters ως Βρετανός στρατιώτης. Αξιοπερίεργη περίπτωση είναι βέβαια το Secret Treaties των Blue Oyster Cult, το οποίο είχε το εξώφυλλο και ένα κομμάτι αφιερωμένο στο γερμανικό Me 262 (το πρώτο αεροσκάφος με jet κινητήρες).
Αντιπολεμικά κομμάτια βέβαια δεν έλειψαν και από το έργο Glam Metal συγκροτημάτων, όπως π.χ. οι White Lion με τα Lady of the Valley και Hear the Children Cry, αλλά στον αντίποδα υπήρξαν και "φιλοπόλεμοι" όπως οι Winger με τον δίσκο IV του 2006, όπου στο εξώφυλλο μερικοί άγγελοι καθοδηγούν έναν Αμερικανό πεζοναύτη - ουδέν σχόλιο.
Οι Tora Tora πήραν το όνομά τους από την κωδική ονομασία των Ιαπώνων για την επίθεση στο Pearl Harbor, αν και είναι πιο πιθανό να το πήραν από το κομμάτι των Van Halen οι οποίοι πρώτοι χρησιμοποίησαν τη λέξη ακριβώς έτσι (μια επανάληψη), ενώ ο τίτλος της ταινίας βασισμένη στο γεγονός ήταν Tora! Tora! Tora! Φυσικά αμφιβάλλουμε οι Hurricane να ονομάστηκαν από αεροσκάφος της RAF (το οποίο ήταν ο πρόδρομος του Spitfire)! Εννοείται επίσως πως συμπτωση είναι η ομοιότητα του διπλού S στο KISS με τους ρούνους των SS, καθώς ο βασικός ιθύνων νους της μπάντας, Gene Simmons, είναι Εβραίος.
Ο Lemmy ως γνωστόν είναι συλλέκτης αντικειμένων που έχουν σχέση με τους Παγκόσμιους Πολέμους, ειδικά με τη Γερμανία του Κάιζερ και του Χίτλερ, όπως και φυσικά έχει διαβάσει αμέτρητα βιβλία για το θέμα, δηλαδή είναι ένας ακόμη που έχει ως ένα από τα χόμπυ του την ιστορία. Έχει μια μεγάλη συλλογή από στολές, σημαίες, μετάλλια και κάθε είδους αντικείμενα. Είναι αστείο ακόμη και να σκεφτείς πως τον έχουν κατηγορήσει ως "ναζί" επειδή σε διάφορες περιπτώσεις, όπως φωτογραφίσεις, έχει φορέσει παράσημα, πηλίκια, στολές κτλ. των SS και της Wehrmacht (με μια διευκρίνιση - αν κοιτάξει κάποιος προσεκτικά τις φωτογραφίες θα δει ότι η σβάστικα έχει αφαιρεθεί από τον αετό). Ένας μαλλιάς rocker που έχει γράψει πλήθος από στίχους ηδονιστικούς, σκεπτόμενους, με άναρχο και υπαρξιστικό πνεύμα, δεν θα λέγαμε ότι αντιπροσωπεύει το ιδανικό του Χίτλερ. Όπως λέει ο ίδιος "Κοιτάξτε με, μοιάζω με ναζί; Ο Χίτλερ θα με έστελνε από τους πρώτους σε στρατόπεδο συγκέντρωσης".
Ο ίδιος έχει πει:
(από συνέντευξη του Lemmy το 2008 όταν έγινε χαμός στη Γερμανία επειδή φόρεσε πηλίκιο των SS για φωτογράφιση).
Εδώ μια διευκρίνιση: ο Lemmy προφανώς εννοεί τα Waffen SS, δηλαδή τις ελίτ μάχιμες μονάδες από σκληρά εκπαιδευμένους στρατιώτες πολύ αποτελεσματικούς στη μάχη που ήταν ανάρπαστοι στις Γερμανίδες όπως και οι rock stars (ή και οι πιλότοι), και όχι τα Allgemeine SS που υπηρετούσαν στα μετόπισθεν ως "μπάτσοι" στη Γερμανία και στις κατεχόμενες χώρες (οι οποίοι είχαν αρχικά τις μαύρες στολές), ή τους Eisengruppen και Totenkopf που ήταν οι μονάδες εξόντωσης και φύλακες στα στρατόπεδα.
Εδώ μια διευκρίνιση: ο Lemmy προφανώς εννοεί τα Waffen SS, δηλαδή τις ελίτ μάχιμες μονάδες από σκληρά εκπαιδευμένους στρατιώτες πολύ αποτελεσματικούς στη μάχη που ήταν ανάρπαστοι στις Γερμανίδες όπως και οι rock stars (ή και οι πιλότοι), και όχι τα Allgemeine SS που υπηρετούσαν στα μετόπισθεν ως "μπάτσοι" στη Γερμανία και στις κατεχόμενες χώρες (οι οποίοι είχαν αρχικά τις μαύρες στολές), ή τους Eisengruppen και Totenkopf που ήταν οι μονάδες εξόντωσης και φύλακες στα στρατόπεδα.
Ο "θαυμασμός" αυτός δεν διαφέρει ίσως και πολύ από τον τρόπο που αρκετοί fan του Star Wars βλέπουν π.χ. την αυτοκρατορία, είναι λίγο "παιδικός". Η διαφορά είναι ότι τα SS είναι μέρος της πρόσφατης ιστορίας και το λογότυπό τους (όχι άδικα) έγινε συνώνυμο της θηριωδίας, αλλά η εγκληματική δραστηριότητα των μάχιμων Waffen SS δε διαφέρει πολύ από αυτά που έκαναν π.χ. οι Αμερικάνοι στο Βιετνάμ και στις μεθέπειτα στρατιωτικές επεμβάσεις τους. Δεν ήταν δήμιοι, αλλά οι συνήθεις στρατιώτες-φονιάδες που υπάρχουν σε κάθε εμπόλεμη ζώνη. Αυτό δεν είναι αθώωση των SS, αλλά προσπάθεια να αποφευχθεί η αθώωση όσων θεωρούν ότι σε σύγκριση μαζί τους είναι πιο "καθαροί".
Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν πολυσύνθετα, πως μπορεί δηλαδή κάποιος που δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ σχέση με τις ιδεολογίες αυτές, ταυτόχρονα ενδιαφέρεται για την ιστορική αυτή περίοδο και αντικείμενα που έχουν σχέση με αυτή. Δηλαδή αν κάποιος διαβάζει και έχει συλλογή από αντικείμενα που έχουν σχέση π.χ. με την Αυτοκρατορική Κίνα (ένας "λαμπρός πολιτισμός" που κράτησε χιλιετίες, με πρακτικές όμως πιο εγκληματικές ακόμη και από τα χειρότερα καθεστώτα της Ευρώπης), νοιώθει κατά βάθος "Κινέζος" η εγκρίνει τις εκτελέσεις "με 1000 μαχαιριές"; Γενικά προκαλούν εντύπωση τα πολύ εύστοχα σχόλιά του σχετικά με το θέμα σε διάφορες συνεντεύξεις, και αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά πόσο σκεπτόμενη μορφή είναι ο Lemmy πίσω από την πρόσοψη του rocker με το αμίμητο χιούμορ του.
Το ενδιαφέρον αυτό του Lemmy δεν θα μπορούσε να μη φανεί στο έργο των Motorhead - ακόμη και ο λογότυπό τους είναι με γερμανική γραμματοσειρά και γερμανικό σημείο στίξης που μπήκε για αισθητικούς καθαρά λόγους (θα προφερόταν Motoerhed, όπως Goering), η "μασκότ" τους στα εξώφυλλα, ο War Pig, φορούσε μερικές φορές κράνος που θυμίζει εκείνο της αυτοκρατορικής Γερμανίας, στο εξώφυλλο του Hammered διακρίνονται ο Γερμανικός αετός και κάποια σύμβολα από μονάδες (divisions), ενώ και το εξώφυλλο του κλασικού άλμπουμ Bomber απεικονίζει ένα βομβαρδιστικό Heinkel. Αρκετά από τα τραγούδια τους φυσικά έχουν να κάνουν με πόλεμο, όπως March or Die, Death or Glory, Bomber, 1916, Marching Off To War, Sword of Glory και ίσως και το Orgmasmatron.
Blitzkrieg: Το δόγμα μάχης (ας το πούμε έτσι μπακαλίστικα αφού οι γνώσεις μας περί στρατιωτικών πάσχουν λίγο) του Γερμανικού Στρατού, και ειδικά των Waffen (μάχιμων) SS για γρήγορες και συγκεντρωμένες επιθέσεις με σκοπό την γρήγορη επικράτηση με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Εκτός από αυτό, είναι και μια κορυφαία και cult NWOBHM μπάντα.
Panzer: Η Γερμανική λέξη για το Tank. Μια βρεταννική NWOBHM μπάντα ονομάστηκε Tank (το λογότυπο της οποίας, βέβαια, πρέπει να εμπνεύστηκε από ένα Crusader) ενώ μια NWOBHM-ίζουσα μπάντα των 80s από την Ισπανία ονομάστηκε Panzer. Αρκετά αξιόλογοι οι Ισπανοί με 4-5 δίσκους στο ενεργητικό τους (και εξώφυλλο του πρώτου ο Machine από το Mad Max), με μόνο ίσως "μειονέκτημα" το ότι επέλεξαν να τραγουδούν στη γλώσσα τους. Αν σας αρέσει ο ήχος των ισπανικών σε metal, βέβαια, ουδέν πρόβλημα.
Jagdpanzer: Μετατροπές των Γερμανικών αρμάτων μάχης χρησιμοποιώντας το ίδιο σασί, ειδικά σχεδιασμένα ως "κυνηγοί αρμάτων". Οι Jag Panzer λένε πως τους ήρθε έμπνευση για το όνομα όταν το είδαν σε μια αφίσα κάπου, αλλά έκοψαν τη λέξη στα δυο επειδή δεν μπορούσαν να τη προφέρουν. Δεν τους αδικείς, γλωσσοδέτης τα Γερμανικά.
Wehrmacht: Αμυντικές Δυνάμεις ή κάπως έτσι, ο Γερμανικός στρατός έγινε και μια Αμερικάνικη thrash crossover μπάντα που είχε τη φήμη για μια από τις πιο γρήγορες της εποχής της.
Stormtroopers: Κάτι σαν "πρόδρομος" των SS ήταν οι SA, ένα σώμα παραστρατιωτικών που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επικράτηση του Χίτλερ απέναντι στα άλλα "επαναστατικά" κόμματα (π.χ. κομμουνιστές) στη Γερμανία της δεκαετίας του '20. Σε αντίθεση με την οργάνωση που είχαν αργότερα τα SS, οι SA αποτελούνταν μεν σε μεγάλο βαθμό από πρώην στρατιώτες, αλλά είχαν στις τάξεις τους μεγάλο αριθμό από ανεκπαίδευτους ένστολους "τραμπούκους". Ήταν οι γνωστοί με τα καφέ πουκάμισα και το καπέλο που μοιάζει με Γάλλου μπάτσου. Ονομαζόταν επίσης και Stormtroopers (σε μετάφραση από τα Γερμανικά) και το όνομά τους δανείστηκαν όχι μόνο οι αυτοκρατορικοί στρατιώτες από το Star Wars, αλλά και οι Stormtroopers of Death, η οποίοι είχαν σαν μασκότ μια γκροτέσκα μορφή Αμερικανού καραβανά με φάτσα σκελετού.
Spitfire: Τα πρώτα χρόνια του πολέμου ήταν δύσκολα για τους συμμάχους και μόνοι οι Έλληνες ήταν εκείνοι που αντιμετώπισαν με επιτυχία τον εχθρό στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Εκτός από τους Έλληνες, την τιμή των όπλων έσωσαν οι Βρεταννοί πιλότοι των Spitfire που αντιμετώπισαν με επιτυχία τα πρωτοποριακά για την εποχή ME-109 των Γερμανών στη Μάχη της Αγγλίας, την πρώτη μάχη στην ιστορία που διεξήχθη αποκλειστικά στον αέρα.
Eastern Front: Ο πόλεμος είναι πάντα φριχτός, το μέτωπο στη Δύση ήταν επίσης άγριο και αιματηρό, αλλά υπήρξαν στιγμές που η συνθήκη της Γενέυης βρήκε αξιωματικούς πρόθυμους (από όλες τις πλευρές, Συμμάχους και Γερμανούς) να την τηρήσουν. Το Ανατολικό μέτωπο ήταν άλλη ιστορία - από τη μία οι διαταγές του Χίτλερ και το ρατσιστικό μένος απέναντι στους "Σλάβους μπολσεβίκους", από την άλλη η ημιβάρβαρη κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Ρωσία τότε (π.χ. οι αποτυχούντες Γερμανοί στρατηγοί συνήθως καθαιρούντο, οι Ρώσοι απλά εκτελούντο), η μη συμμετοχή της σε διεθνείς συνθήκες, και οι δολιοφθορές από αντάρτες στα μετώπισθεν που τσάκιζαν τις αντοχές των Γερμανών. Δεν υπήρξε έλεος. Ένας ιστορικός έχει γράψει εύστοχα πως το Ανατολικό Μέτωπο ήταν ένας πρωτόγονος, μεσαιωνικός πόλεμος εξόντωσης που έγινε με οπλισμό του 20ου αιώνα. Απέναντι στον ανώτερο εξοπλισμό και οργάνωση των Γερμανών, οι Ρώσοι παρέταξαν το σχεδόν ανίκητο T-34 που σκορπούσε τον τρόμο όταν εμφανιζόταν, και μια ασύλληπτη αριθμητική υπεροχή. Οι νίκες της Ρωσίας πληρώθηκαν με απίστευτο φόρο αίματος "αναλώσιμων ηρώων".
Hail: Γνωστή η αγαπημένη έκφραση των Γερμανών της εποχής εκείνης, γνωστά τα αποτελέσματά της, μπορεί κανείς να πει πως οι old school deathsters Hail of Bullets είχαν έμπνευση όταν διάλεξαν όνομα για τη μπάντα τους. Η θεματολογία τους έχει να κάνει αποκλειστικά με τον Β'ΠΠ, ο πρώτος δίσκος τους είναι αφιερωμένος στο Ανατολικό Μέτωπο, το EP τους έχει να κάνει με την Πολωνία, και ο πιο πρόσφατος τους είναι αφιερωμένος στις μάχες του Ειρηνικού.
Unit 731: Μια ειδική μονάδα Ιαπώνων "επιστημόνων" και "ερευνητών" που κατά τα λεγόμενα είχε επίσημη κρατική έγκριση, η δραστηριότητα της οποίας περιέχει τόση φρικωδία που κάνει περιπτώσεις όπως εκείνη του Josef Mengele να φαίνονται ερασιτεχνικές. Εκτός από τα γνωστά μέτωπα του πολέμου, ένας πόλεμος που δεν έχει γίνει αρκετές ταινίες και βιβλία ώστε να γίνει πιο γνωστός στο ευρύτερο κοινό είναι εκείνος της Ιαπωνίας με την Κίνα, τη δεκαετία του '30. Οι αγριότητες των Ιαπώνων απέναντι σε Κινέζους αμάχους ήταν ίσως ακόμη χειρότερες και από εκείνες των Γερμανών στη Πολωνία και τη Ρωσία. Η Μονάδα 731 είχε ως σκοπό την έρευνα και τα πειράματα για λογαριασμό του Ιαπωνικού στρατού, και χρησιμοποιούσε ως επί το πλείστον Κινέζους, αλλά και Ρώσους, αιχμαλώτους ως ζωντανά πειραματόζωα. Αργότερα χρησιμοποιήθηκαν και αιχμάλωτοι πολέμου των Συμμάχων. Εκτός από ακρωτηριασμούς, ένα από τα πράγματα που έκαναν ήταν να ξεκοιλιάζουν ζωντανές έγκυες γυναίκες. Φυσικά πολλοί από αυτούς ποτέ δεν τιμωρήθηκαν και πήραν κυβερνητικές θέσεις στην μεταπολεμική Ιαπωνία, καθώς οι Αμερικάνοι θεώρησαν τα δεδομένα από τα "επιστημονικά ευρήματα" των "ερευνών" αυτών χρήσιμα και προτίμησαν το συμβιβασμό. Μια brutal hardcore μπάντα πήρε το όνομά της από τη μονάδα αυτή, όπως και οι Slayer έμπνευση για ένα τραγούδι. Αυτό τα λέει όλα.
Tora: "Τίγρης", στα ιαπωνικά. Η κωδική ονομασία των Ιαπώνων στρατηγών και η διαταγή τους στους πιλότους πριν οι δεύτεροι καβαλήσουν τα Mitsubishi Zero και τα κάνουν όλα Γκουέρνικα στο Pearl Harbor. Μετά από κάποιες δεκαετίας το πήραν σαν όνομα οι γνωστοί Αμερικάνοι Hard Rockers.
Panzer: Η Γερμανική λέξη για το Tank. Μια βρεταννική NWOBHM μπάντα ονομάστηκε Tank (το λογότυπο της οποίας, βέβαια, πρέπει να εμπνεύστηκε από ένα Crusader) ενώ μια NWOBHM-ίζουσα μπάντα των 80s από την Ισπανία ονομάστηκε Panzer. Αρκετά αξιόλογοι οι Ισπανοί με 4-5 δίσκους στο ενεργητικό τους (και εξώφυλλο του πρώτου ο Machine από το Mad Max), με μόνο ίσως "μειονέκτημα" το ότι επέλεξαν να τραγουδούν στη γλώσσα τους. Αν σας αρέσει ο ήχος των ισπανικών σε metal, βέβαια, ουδέν πρόβλημα.
Jagdpanzer: Μετατροπές των Γερμανικών αρμάτων μάχης χρησιμοποιώντας το ίδιο σασί, ειδικά σχεδιασμένα ως "κυνηγοί αρμάτων". Οι Jag Panzer λένε πως τους ήρθε έμπνευση για το όνομα όταν το είδαν σε μια αφίσα κάπου, αλλά έκοψαν τη λέξη στα δυο επειδή δεν μπορούσαν να τη προφέρουν. Δεν τους αδικείς, γλωσσοδέτης τα Γερμανικά.
Wehrmacht: Αμυντικές Δυνάμεις ή κάπως έτσι, ο Γερμανικός στρατός έγινε και μια Αμερικάνικη thrash crossover μπάντα που είχε τη φήμη για μια από τις πιο γρήγορες της εποχής της.
Stormtroopers: Κάτι σαν "πρόδρομος" των SS ήταν οι SA, ένα σώμα παραστρατιωτικών που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επικράτηση του Χίτλερ απέναντι στα άλλα "επαναστατικά" κόμματα (π.χ. κομμουνιστές) στη Γερμανία της δεκαετίας του '20. Σε αντίθεση με την οργάνωση που είχαν αργότερα τα SS, οι SA αποτελούνταν μεν σε μεγάλο βαθμό από πρώην στρατιώτες, αλλά είχαν στις τάξεις τους μεγάλο αριθμό από ανεκπαίδευτους ένστολους "τραμπούκους". Ήταν οι γνωστοί με τα καφέ πουκάμισα και το καπέλο που μοιάζει με Γάλλου μπάτσου. Ονομαζόταν επίσης και Stormtroopers (σε μετάφραση από τα Γερμανικά) και το όνομά τους δανείστηκαν όχι μόνο οι αυτοκρατορικοί στρατιώτες από το Star Wars, αλλά και οι Stormtroopers of Death, η οποίοι είχαν σαν μασκότ μια γκροτέσκα μορφή Αμερικανού καραβανά με φάτσα σκελετού.
Spitfire: Τα πρώτα χρόνια του πολέμου ήταν δύσκολα για τους συμμάχους και μόνοι οι Έλληνες ήταν εκείνοι που αντιμετώπισαν με επιτυχία τον εχθρό στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Εκτός από τους Έλληνες, την τιμή των όπλων έσωσαν οι Βρεταννοί πιλότοι των Spitfire που αντιμετώπισαν με επιτυχία τα πρωτοποριακά για την εποχή ME-109 των Γερμανών στη Μάχη της Αγγλίας, την πρώτη μάχη στην ιστορία που διεξήχθη αποκλειστικά στον αέρα.
Eastern Front: Ο πόλεμος είναι πάντα φριχτός, το μέτωπο στη Δύση ήταν επίσης άγριο και αιματηρό, αλλά υπήρξαν στιγμές που η συνθήκη της Γενέυης βρήκε αξιωματικούς πρόθυμους (από όλες τις πλευρές, Συμμάχους και Γερμανούς) να την τηρήσουν. Το Ανατολικό μέτωπο ήταν άλλη ιστορία - από τη μία οι διαταγές του Χίτλερ και το ρατσιστικό μένος απέναντι στους "Σλάβους μπολσεβίκους", από την άλλη η ημιβάρβαρη κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Ρωσία τότε (π.χ. οι αποτυχούντες Γερμανοί στρατηγοί συνήθως καθαιρούντο, οι Ρώσοι απλά εκτελούντο), η μη συμμετοχή της σε διεθνείς συνθήκες, και οι δολιοφθορές από αντάρτες στα μετώπισθεν που τσάκιζαν τις αντοχές των Γερμανών. Δεν υπήρξε έλεος. Ένας ιστορικός έχει γράψει εύστοχα πως το Ανατολικό Μέτωπο ήταν ένας πρωτόγονος, μεσαιωνικός πόλεμος εξόντωσης που έγινε με οπλισμό του 20ου αιώνα. Απέναντι στον ανώτερο εξοπλισμό και οργάνωση των Γερμανών, οι Ρώσοι παρέταξαν το σχεδόν ανίκητο T-34 που σκορπούσε τον τρόμο όταν εμφανιζόταν, και μια ασύλληπτη αριθμητική υπεροχή. Οι νίκες της Ρωσίας πληρώθηκαν με απίστευτο φόρο αίματος "αναλώσιμων ηρώων".
Hail: Γνωστή η αγαπημένη έκφραση των Γερμανών της εποχής εκείνης, γνωστά τα αποτελέσματά της, μπορεί κανείς να πει πως οι old school deathsters Hail of Bullets είχαν έμπνευση όταν διάλεξαν όνομα για τη μπάντα τους. Η θεματολογία τους έχει να κάνει αποκλειστικά με τον Β'ΠΠ, ο πρώτος δίσκος τους είναι αφιερωμένος στο Ανατολικό Μέτωπο, το EP τους έχει να κάνει με την Πολωνία, και ο πιο πρόσφατος τους είναι αφιερωμένος στις μάχες του Ειρηνικού.
Unit 731: Μια ειδική μονάδα Ιαπώνων "επιστημόνων" και "ερευνητών" που κατά τα λεγόμενα είχε επίσημη κρατική έγκριση, η δραστηριότητα της οποίας περιέχει τόση φρικωδία που κάνει περιπτώσεις όπως εκείνη του Josef Mengele να φαίνονται ερασιτεχνικές. Εκτός από τα γνωστά μέτωπα του πολέμου, ένας πόλεμος που δεν έχει γίνει αρκετές ταινίες και βιβλία ώστε να γίνει πιο γνωστός στο ευρύτερο κοινό είναι εκείνος της Ιαπωνίας με την Κίνα, τη δεκαετία του '30. Οι αγριότητες των Ιαπώνων απέναντι σε Κινέζους αμάχους ήταν ίσως ακόμη χειρότερες και από εκείνες των Γερμανών στη Πολωνία και τη Ρωσία. Η Μονάδα 731 είχε ως σκοπό την έρευνα και τα πειράματα για λογαριασμό του Ιαπωνικού στρατού, και χρησιμοποιούσε ως επί το πλείστον Κινέζους, αλλά και Ρώσους, αιχμαλώτους ως ζωντανά πειραματόζωα. Αργότερα χρησιμοποιήθηκαν και αιχμάλωτοι πολέμου των Συμμάχων. Εκτός από ακρωτηριασμούς, ένα από τα πράγματα που έκαναν ήταν να ξεκοιλιάζουν ζωντανές έγκυες γυναίκες. Φυσικά πολλοί από αυτούς ποτέ δεν τιμωρήθηκαν και πήραν κυβερνητικές θέσεις στην μεταπολεμική Ιαπωνία, καθώς οι Αμερικάνοι θεώρησαν τα δεδομένα από τα "επιστημονικά ευρήματα" των "ερευνών" αυτών χρήσιμα και προτίμησαν το συμβιβασμό. Μια brutal hardcore μπάντα πήρε το όνομά της από τη μονάδα αυτή, όπως και οι Slayer έμπνευση για ένα τραγούδι. Αυτό τα λέει όλα.
Tora: "Τίγρης", στα ιαπωνικά. Η κωδική ονομασία των Ιαπώνων στρατηγών και η διαταγή τους στους πιλότους πριν οι δεύτεροι καβαλήσουν τα Mitsubishi Zero και τα κάνουν όλα Γκουέρνικα στο Pearl Harbor. Μετά από κάποιες δεκαετίας το πήραν σαν όνομα οι γνωστοί Αμερικάνοι Hard Rockers.