Kingdom Come (Lenny Wolf)

Posted by universechild On Mar 12, 2009 0 comments





Οι Kingdom Come πρωτοδραστηριοποιήθηκαν στα τέλη των 80s στις ΗΠΑ και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία με το ντεμπούτο τους, για να διαλυθούν όμως πολύ σύντομα και μετά από την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου τους. Ο ιδρυτής και ιθύνουν νους της μπάντας Lenny Wolf κράτησε το όνομα, και από τις αρχές των 90s μέχρι σήμερα, και με ελαφρώς αλλαγμένο το "προφίλ" των, με αμιγώς Γερμανικό line-up πλέον, Kingdom Come (ή Lenny Wolf's Kingdom Come), παραμένει με συνέπεια δραστήριος κυκλοφορώντας αξιόλογους hard rock δίσκους.


Η μπάντα προήλθε από τις στάχτες της προηγούμενης μπάντας του Wolf, Stone Fury, οι οποίοι παρά το αρκετά καλό υλικό τους δεν γνώρισαν εμπορική επιτυχία. Με τη στήριξη της Polygram, ο Wolf με τον (απλά σχεδόν συνονόματο) μάνατζέρ του Marty Wolff, πήραν απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία στο να δημιουργήσουν ένα νέο συγκρότημα. Το line-up των Kingdom Come (Ελθέτω η Βασιλεία Σου) συμπληρώθηκε με τους James Kottak (τύμπανα), Jonny B. Frank (μπάσο), Danny Stay και Rick Steier (κιθάρες). Ο ίδιος ο Wolf ανέλαβε αρχικά μόνο τα φωνητικά, ένα γεγονός που κατά τον ίδιο ήταν λίγο "άβολο" καθώς είχε συνηθίσει να τραγουδάει παίζοντας κιθάρα.



Η ηχογράφηση του ντεμπούτου τους έγινε με τον "πολύ" Bob Rock στη θέση του παραγωγού, και μια θετική σύμπτωση ηταν όταν, και ενώ γινόταν η μίξη σε στούντιο της Νέας Υόρκης, άκουσε το υλικό τους ο John Kalodner, και στη συνέχεια ζήτησε μια κασέτα με το "Get it On". Το κομμάτι ακούστηκε σε ραδιοφωνικό σταθμό του Detroit, ενώ σύντομα η φήμη του εξαπλώθηκε και έγινε hit σε διάφορους σταθμούς, εως ότου παίχτηκε ακόμη και σε μεγαλύτερους εθνικής εμβέλειας. Ως συνέπεια της (σκόπιμης) αυτής "διαρροής", η επακόλουθη κυκλοφορία του Kingdom Come (1988) στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με τον δίσκο να γίνεται σχεδόν αμέσως χρυσός.

Εκτός από το "Get It On", μεγάλη επιτυχία έκανε και το single της μπαλάντας "What Love Can Be", το βίντεο της οποίας παίχτηκε πολύ και έγινε επιτυχία στο MTV. Μέχρι και την κυκλοφορία του τρίτου single "Loving You", το άλμπουμ είχε γίνει πλατινένιο σε ΗΠΑ, Καναδά και Γερμανία, αλλά και αλλού. Η μπάντα έπαιξε στο Monsters of Rock του '88 κάτω από τους Dokken (τεράστιους τη χρονιά εκείνη), Scorpions, Metallica και Van Halen, ενώ στη συνέχεια έκανε support στο αμερικάνικο σκέλος της "Savage Amusement" περιοδείας των Scorpions. Δυστυχώς η συμμετοχή των Kingdom Come έληξε κάπως άδοξα όταν (με βάση τον Stag) ο Wolf επέμενε να χρησιμοποιεί κάποιες ράμπες της σκηνής που ηταν ειδικά τοποθετημένες για τους headliners, παρά τις επιπλήξεις του management των Γερμανών.

Παρά την επιτυχία, η μπάντα έγινε και δέκτης αρνητικών κριτικών αλλά και σαρκαστικών σχόλιων (π.χ. σχόλια όπως "Kingdom Clone") καθώς θεωρήθηκε ότι ο ήχος της παραέμοιαζε με εκείνον της βασικής επιρροής τους, των Led Zeppelin. Λες και υπάρχει παρθενογένεση στη μουσική, ή ότι σώνει και καλά όλες οι μπάντες που αξίζει να ακουστούν είναι ταυτόχρονα και 100% πρωτότυπες ή πρωτοποριακές. Η αρνητική αυτή δημοσιότητα τους στοίχισε τόσο σε ότι αφορά το προφίλ τους στην "πιάτσα" όσο και στην εμπορική πορεία του επόμενου άλμπουμ, In Your Face (1989), το οποίο τα πήγε μεν σχετικά καλά, αλλά δεν επανέλαβε την επιτυχία του ντεμπούτου. Έτσι, η μπάντα σύντομα διαλύθηκε και όλοι εκτός του Wolf πήραν ο καθένας το δρόμο του, με τον Kottak να γίνεται κάποια στιγμή ο μόνιμος τυμπανιστής των Scorpions.

Ο Wolf κράτησε το όνομα και σύντομα κυκλοφόρησε το Hands of Time (1991), ένα άλμπουμ αρκετά δυνατό, χωρίς όμως ιδιαίτερη εμπορική ανταπόκριση. Καθώς η συνεργασία του με την Polygram είχε πλέον τελειώσει, ο Wolf προσπάθησε να επανέλθει κυκλοφορώντας με ένα αμιγώς Γερμανικό line-up το "βαρύτερο" Bad Image (1993), το οποίο δεν ακούστηκε ιδιαίτερα εκτός Γερμανίας.

Από τότε η μπάντα του Wolfe έχει κυκλοφορήσει αρκετά ακόμη άλμπουμ, ένα live και μερικές συλλογές, και παρά το ότι η αναγνωρισιμότητά τους έξω από τη χώρα τους και κάποιες βορειοευρωπαϊκές χώρες είναι μικρή, έχουν μια σταθερή και αξιόλογη παρουσία συναυλιακά και δισκογραφικά. Μια από τις πιο πρόσφατες περιοδείες τους ήταν και η Defenders of Rock με τους
Dokken.




Δισκογραφία (Stone Fury)
1984 - Burns Like a Star
1986 - Let Them Talk




Δισκογραφία
1988 - Kingdom Come
1989 - In Your Face
1991 - Hands of Time
1993 - Bad Image
1995 - Twilight Cruiser
1996 - Live & Unplugged
1997 - Master Seven
1998 - Balladesque (Best of)
2000 - Too
2002 - Independent
2003 - The Best of Kingdom Come
2004 - Perpetual
2006 - Ain't Crying for the Moon





0 comments: