China

Posted by universechild On Feb 27, 2009 0 comments


Οι Ελβετοί China είναι μια ακόμη περίπτωση μπάντας που παρά τα εξαιρετικά άλμπουμ της, δεν ακούστηκε όσο έπρεπε, σχεδόν καθόλου θα λέγαμε. Γνώρισαν κάποια επιτυχία στα τέλη των 80s σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην στην Ιαπωνία, αλλά η έλλειψη επαρκής προώθησης από εταιρία και διάφορα προβλήματα (σε συνδυασμό πάντα και με την πτώση της δημοφιλίας του hard rock ήχου) τους οδήγησαν σε διάλυση στα μέσα των 90s. Επανενώθηκαν σχετικά πρόσφατα (2007) για σειρά συναυλιών, και από τότε παραμένουν δραστήριοι.Η μπάντα δημιουργήθηκε το 1985 με τα ιδρυτικά μέλη να περιλαμβάνουν τους Claudio Matteo (κιθάρα), Freddy Laurence (κιθάρα), John Dommen (τύμπανα), Math Shiverow (φωνητικά) και Marc Lynn (μπάσο).

Μέχρι Το 1988 οπότε και πέτυχαν συμβόλαιο με την Γερμανική Phonogram και κυκλοφόρησαν ένα πολύ δυνατό ομώνυμο ντεμπούτο, η σύνθεση της μπάντας είχε αλλάξει. Με τον Struebi στα φωνητικά ηχογράφησαν To China (1988), το οποίο είχε θερμή υποδοχή και η μπάντα γρήγορα μπήκε στο στούντιο για τον διάδοχό του.

Στο Sign in the Sky (1989) σημειώθηκαν πάλι αλλαγές στο line-up καθώς στο μικρόφωνο μπήκε ο Patrick Mason και στο μπάσο ο Brian Kofmehl. Το άλμπουμ ήταν ακόμη καλύτερο από το ήδη εξαιρετικό ντεμπούτο με πιο ώριμο και προσωπικό ήχο, αλλά μετά από την περιοδεία η θέση του τραγουδιστή άλλαξε για ακόμη μια φορά.


Ο Eric St. Michaels ήταν ο τραγουδιστής για τις ηχογραφήσεις του τρίτου άλμπουμ, Go All The Way (1992), ενώ ήταν μέλος της μπάντας μέχρι και την περίοδο που κυκλοφόρησε το πρώτο live, China Live (1993).


Το 1993 η μπάντα συνεργάστηκε με τον Marc Storage, τραγουδιστή των συμπατριωτών τους Krokus (μια μπάντα τα μέλη της οποίας τους είχαν βοηθήσει και στο παρελθόν) για ένα live προορισμένο για το εθνικό ραδιοφωνικό δίκτυο της Ελβετίας. Οι ηχογραφήσεις θα κυκλοφορούσαν σε δίσκο μετά από μερικά χρόνια ως Alive (2000).


Τελευταίος τους δίσκος ήταν το Natural Groove (1995) ο οποίος ήταν και μια νέα κατεύθυνση για τη μπάντα. Όμως, και παρά κάποιες θετικές κριτικές, διάφοροι παράγοντες όπως η δεινή οικονομική κατάσταση και η έλλειψη υποστήριξης από την εταιρία, οδήγησαν σε διάλυση.

Ένα πρώτο reuinion έγινε στην αλλαγή της χιλιετίας με την περιοδεία "China Revisited". Περιελάμβανε τα βασικά μέλη Claudio, Freddy, Brian και Giovanni μαζί με τους τρεις τραγουδιστές, Struebi, Eric St. Michaels και Marc Storace.

Μερικά χρόνια μετά δόθηκε αφορμή για κανονικό reunion, το 2007, όταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη, ο Claudio Matteo, δέχτηκε πρόταση για πιθανή συμμετοχή στο Spirit of Rock φεστιβάλ. Στο φεστιβάλ συμμετείχαν ονόματα όπως Heaven & Hell (οι Black Sabbath με τον Dio), Motley Crue, Motorhead, U.D.O. και Saxon. Η μπάντα γρήγορα βγήκε σε δική της Rock Never Stops περιοδεία

Σαν παρένθεση, αξίζει να αναφέρουμε και τα εξώφυλλα όλων των δίσκων τους τα οποία ήταν πάντα ιδιαίτερα καλαίσθητα και προσεγμένα σε σύγκριση με την υπερβολή ή το kitsch που χαρακτήριζε άλλες μπάντες του είδους.

Δισκογραφία

  • 1988 - China s/t
  • 1989 - Sign from the Sky
  • 1992 - Go all the way
  • 1993 - China Live
  • 1993 - So Far (συλλογή)
  • 1995 - Natural Groove
  • 2000 - Alive (ηχογραφήσεις του 1993)

0 comments: