Q5

Posted by universechild On Feb 9, 2009 0 comments





Η πορεία των Q5 από το Seattle της Βορειοδυτικής ακτής των ΗΠΑ είναι μια από τις πιο αδικημένες περιπτώσεις του 80s metal. Όσο κι αν σε μας ακούγεται περίεργο καθώς η πόλη αυτή είναι σήμερα γνωστή για ένα "άλλο", μεταγενέστερο μουσικό ήχο, στη διάρκεια των 80s η metal και hard rock σκηνή ήταν πολύ ζωντανή εκεί, με υπερ-επιτυχημένες περιπτώσεις όπως εκείνη των Queensryche να αποτελούν μια ένδειξη. Είναι κρίμα καθώς το ντεμπούτο τους "Steel the Light" ήταν ένα πραγματικά εκπληκτικό δείγμα μέταλλου της εποχής, και κάποιες λάθος κινήσεις και ατυχία δεν του έδωσε συνέχεια.

Η μπάντα γεννήθηκε το 1982 ως ένα project των Floyd Rose (κιθάρα) και Jonathan K (φωνητικά), οι οποίοι μέχρι τότε βρισκόταν στους The Core, μια μπάντα πολύ δημοφιλή στη τοπική σκηνή, καθώς και μια από τις ελάχιστες που έπαιζαν δικές τους συνθέσεις και όχι διασκευές. Παρά την δημοτικότητά των The Core, οι δυο νεαροί μουσικοί ήθελαν να κάνουν κάτι που θα ακουστεί παραέξω κυνηγώντας μεγαλύτερα πράγματα από το να παιζουν στα τοπικά club, κι έτσι αποχώρησαν, αναζητώντας μέλη για να ηχογραφήσουν το demo τους.

Στην πορεία προσέγγισαν κάποια μέλη των TKO, μια άλλη μεγάλη μπάντα της τοπικής σκηνής, τον Gary Thompson (τύμπανα) και τον Evan Sheeley (μπάσο). Ο Jonathan γνώριζε κιόλας τον Gary καθώς οι δυο μουσικοί είχαν συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν. Οι δύο μουσικοί δέχτηκαν την πρόσκληση, αλλά ο κιθαρίστας των TKO, Rick Piercy, τον οποίον επίσης προσέγγισαν καθώς ενθουσιάστηκαν με την απόδοσή του σε ένα live, έκανε πίσω.

Οι τέσσερίς τους λοιπόν ηχογράφησαν ένα demo τριών κομματιών στο γνωστό τοπικό studio The Music Source, με παραγωγό τον ιδιοκτήτη του studio Jim Wolfe, ο οποίος με τις γνώσεις και την εμπειρία του έμελλε να ειναι πολύτιμη βοήθεια στην πορεία τους. Δουλέυοντας μαζί, η τετράδα "έδεσε" και έγιναν καλοί φίλοι, με συνέπεια την αποχώρηση των Gary και Evan από τους TKO. Αυτή τη φορά ο κιθαρίστας Rick Piercy δέχτηκε να προσχωρήσει και αυτός στους Q5, και έτσι η μπάντα ήταν πλέον πεντάδα.

Στη συνέχεια η μπάντα παρουσίασε το demo της στον Ken Kinnear ο οποίος είχε μανατζάρει αρκετές μπάντες, μεταξύ άλλων και τους TKO, ενώ την εποχή εκείνη είχε τους Heart. Ακούγοντάς τη δουλειά τους, ο Kinnear δέχτηκε.

Η μπάντα άρχισε να δουλεύει ασταμάτητα γράφοντας καινούριο υλικό και παίζοντας σε club κατά τη διάρκεια του 1983, με την φήμη της στην τοπική σκηνή να μεγαλώνει συνεχώς. Κάποια στιγμή τράβηξαν την προσοχή της Albatross Productions, η οποία τους έστειλε στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το ντεμπούτο τους.



Το Steel the Light (1985) δουλεύτηκε εν μέρει στο Los Angeles και στο Seattle, με το tracklist να περιέχει επανηχογραφήσεις από το demo καθως και κομμάτια δοκιμασμένα στα live, ενώ το ομότιτλο κομμάτι γράφτηκε σχεδόν την τελευταία στιγμή. Η Ευρωπαϊκή κυκλοφορία του άλμπουμ έγινε από την γνωστή Music For Nations, η οποία και ήταν υπεύθυνη για το "space" εξώφυλλο, διαφορετικό από εκείνο στις ΗΠΑ.

Η υποδοχή από τον μουσικό τύπο ήταν διθυραμβική, αλλά το άλμπουμ δεν τα πήγε καλά στην Αμερική. Η πορεία του΄ήταν καλύτερη στην Ευρώπη, η οποία ήταν ουσιαστικά "πατρίδα" για τον Heavy Metal ήχο που αντιπροσώπευαν οι Q5, αλλά λάθη και χαμένες ευκαιρίες του στέρησαν την επιτυχία.



Το δεύτερο When the Mirror Cracks (1986) ήταν αρκετά διαφορετικό με σαφώς πιο εμπορικές προθέσεις από τον προκάτοχό του, αλλά ούτε και αυτό τα πήγε πολύ καλά. Η μπάντα ξαναμπήκε στο στούντιο για τρίτο άλμπουμ, αλλά ασυνεννοησίες με την εταιρία, εκνευρισμοί και απογοήτευση οδήγησαν στην αποχώρηση του Jonathan, και στη διάλυσή της.

Πραγματικά κρίμα...

Δισκογραφία

1985 - Steel the Light
1986 - When the Mirror Cracks

0 comments: