Stryper

Posted by universechild On Feb 13, 2009 0 comments


Η χριστιανική "σκηνή" της κατά βαση προτεσταντικής Αμερικής (ας την αποκαλέσουμε "σκηνή", γιατί τι άλλο μας φέρνουν στο νου οι τηλε-"ευαγγελλιστές" εκτός από show;), καθώς και διάφορες αντικρουόμενες απόψεις σε θέματα πίστης (ή μή πίστης), είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα από μόνο του, και θα ήταν καλύτερα να το παραβλέψουμε στο αφιέρωμά μας για τους Stryper. Ας μείνουμε στη φράση του Alice Cooper (σε παράφραση): "Είμαι rock τραγουδιστής, [...] δεν είμαι φιλόσοφος, και ως Χριστιανός δεν ανήκω σε εκείνους που έχουν πολλές γνώσεις. Μην ψάχνετε απαντήσεις από μένα".

Οι Stryper λοιπόν είναι ίσως η μεγαλύτερη σε επιτυχία και διάρκεια μπάντα Χριστιανικού heavy metal. Αν σε εμάς ακούγεται αυτό περίεργο (σε κάποιους ακόμη και οξύμωρο), καθώς ναι μεν υπάρχουν αρκετοί rockers που έχουν γράψει κομμάτια με θέματα πίστης (π.χ. και ο Alice Cooper που προαναφέραμε, με τα Prince of Darkness, The Last Temptation κτλ) χωρίς όμως αυτό να έχει γίνει ο μοναδικός πυρήνας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η θεματολογία της μουσικής τους, στις ΗΠΑ υπάρχει ολόκληρη σκηνή του λεγόμενου "Χριστιανικού Rock", καθώς και ολόκληρο κύκλωμα από εκδοτικούς οίκους (προσκείμενους σε κατά τόπους εκκλησίες και τηλε-ευαγγελιστές) που εκδίδει και διανέμει άλμπουμ του είδους, ακόμη και δισκογραφικές εταιρίες αφιερωμένες αποκλειστικά σε συγκροτήματα χριστιανικού pop & rock.


Με έμπνευση από μπάντες όπως οι Van Halen, οι Stryper δημιουργήθηκαν το 1983 από τα αδέλφια Michael και Robert Sweet, και αρχικά κινήθηκαν ως Roxx Regime. Εκτός από τον Michael (κιθάρα/φωνητικά) και τον Robert (τύμπανα), στη μπάντα έπαιζε κιθάρα και ο Oz Fox. Η ονομασία Stryper προέκυψε όταν ήρθε στη μπάντα ο μπασίστας Tim Gaines, και η έμπνευση προήλθε από την αγγλόφωνη έκδοση της Βίβλου (Ησαϊας 53:5), και συγκεκριμένα την έκδοση King James, η οποία αναφέρεται στις πληγές του Χριστού που γιάτρεψαν την ανθρωπότητα χρησιμοποιώντας τη λέξη "stripes" (=λωρίδες, τα ίχνη που άφησε το μαστίγιο). Κυκλοφόρησαν αρχικά ένα EP The Yellow and Black Attack (1984) σε περιορισμένες κόπιες (20.000), ενώ στις αρχές τους έπαιζαν support σε σημαντικά ονόματα όπως Bon Jovi και Ratt.

Το ντεμπούτο LP τους Soldiers Under Command (1985) που κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά έγινε συντομα χρυσό, και η αναπάντεχη επιτυχία έδωσε το έναυσμα για την επανακυκλοφορία του EP τους με δύο bonus κομμάτια και καινούριο artwork.

Παράλληλα, καθιέρωσαν και το χαρακτηριστικό περίπου "τιγρέ" image τους με τις κιτρινόμαυρες ρίγες, σχεδόν παντού - στολές, κολάν, εξοπλισμός, μουσικά όργανα, σκηνικό στα show. Το εξώφυλλο του "Soldiers Under Command" που θυμίζει μελλοντολογική 80s ταινία με κιτρινόμαυρη μπατσαρία μακρυμάλληδων, είναι πραγματικά όλα τα λεφτά!


Ένα χρόνο μετά, το To Hell With The Devil (1986) έγινε πλατινένιο μέσα σε τρεις μήνες, ενώ έφτασε να γίνει και διπλά πλατινένιο με πάνω από 2 εκ. αντίτυπα. Κομμάτια του ("Calling on You", "Free", "Honesty") έγιναν μεγάλα hit στο MTV, με τους Stryper να είναι η πρώτη μπάντα χριστιανικού rock με παρουσία στο μουσικό κανάλι. Τα "Free" και "Honesty" ήταν τα πιο περιζήτητα από ακροατές, ενώ το δεύτερο είναι και το πιο γνωστό τους κομμάτι με το σινγκλ να φτάνει στην θέση #23 του top-40 της εποχής. Εκτός από την μεγάλη εμπορική του επιτυχία, το άλμπουμ προτάθηκε και για βραβείο Grammy, ενώ θεωρείται ορόσημο μαζί με τους πιο σημαντικούς δίσκους του αμερικάνικου Glam Metal. Τέλος, είναι ο μοναδικός heavy metal δίσκος που βρίσκεται στη λίστα του UCC με τις top-100 κυκλοφορίες Χριστιανικής pop/rock μουσικής.

Καθώς ο Gaines είχε αποχωρήσει προτού αρχίσουν οι ηχογραφήσεις, μπάσο στο άλμπουμ έπαιξε ο Brad Cobb, ενώ μπήκε στη μπάντα σαν μέλος ο Matt Hurich. Έμεινε για ένα περίπου μήνα μόνο, αλλά πρόλαβε να πάρει κιντρινόμαυρα κιτ καθώς και να φωτογραφηθεί σε κάποια photoshoots προτού επιστρέψει ο Gaines για να λάβει μέρος στην παγκόσμια περιοδεία της μπάντας για το 1987, στη διάρκεια της οποίας έπαιξαν και ως headliner στο φεστιβάλ Dynamo της Ολλανδίας.

 
Το επόμενο άλμπουμ In God We Trust (1988) είχε πιο χλιαρή υποδοχή καθώς μερίδα κριτικής αλλά και οπαδοί το κατηγόρησαν για πιο "pop" και γυαλισμένο ήχο, αλλά παρόλα αυτα ο δίσκος έγινε χρυσός, ενώ και το "Always There For You" έγινε μεγάλο hit και παίχτηκε πολύ στο MTV. Όπως και προηγουμένως, το μπάσο στις ηχογραφήσεις ήταν του Cobb, καθώς ο Gaines έλαβε μέρος μόνο στη περιοδεία.
Η μεγάλη αλλαγή για τους Stryper ήταν το Against the Law (1990) με ήχο που προσέγγιζε περισσότερο το κλασικό metal, και γι αυτό χαρακτηρίζεται από μερικούς ως ο καλύτερος δίσκος τους. Όμως, εκτός από το κιντρινόμαυρο image που είχε εξαφανιστεί για να δώσει τη θέση του στα δερμάτινα, έτσι και η θεματολογία των στίχων έγινε πιο "αφαιρετική", κρατώντας ένα χριστιανικό χαρακτήρα, αλλά χωρίς το κύρηγμα των προηγούμενων δίσκων π.χ. η άμεση αναφορά στο Θεό με τη λέξη "God" δεν υπάρχει πουθενά. Συνέπεια των αλλαγών αυτών ήταν φτωχές πωλήσεις (και πιθανώς έλλειψη προώθησης σε εξειδικευμένα δισκοπωλεία) καθώς θεωρήθηκε ότι η μπάντα "πρόδωσε τις ρίζες της". Αντίστοιχα, και τα κλιπ του δίσκου (Two Time Woman, Lady, Shining Star), παίχτηκαν ελάχιστα από το MTV.


Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε η συλλογή Can't Stop The Rock (1991) περιέχοντας και δύο νέα κομμάτια, ενώ η μπάντα περιόδευσε μέχρι και το 1992 όπου ο Michael αποφάσισε να αποχωρήσει λόγω "μουσικών διαφορών" και για να κυνηγήσει σόλο καριέρα. Η ευρωπαϊκή περιοδεία ολοκληρώθηκε εν μέρει με τον Oz Fox στα φωνητικά, αλλά και με τη βοήθεια του Dale Thompson (από τους Bride). Με την επιστροφή στις ΗΠΑ, τα μέλη αποφάσισαν να ακολουθήσει ο καθένας το δρόμο του, και οι Stryper επίσημα διαλύθηκαν.


Μέσα στα 90s ο Oz Fox και ο Tim Gaines δημιούργησαν τους Sindizzy κυκλοφορώντας ένα δίσκο (He's Not Dead - 1998) ενώ και ο Michael Sweet έμεινε δραστήριος με τέσσερις δουλειές στο ενεργητικό του, οι οποίες είχαν θετική ανταπόκριση στη σκηνή της Χριστιανικής pop/rock των ΗΠΑ.

Μια πρώτη επανένωση της μπάντας έγινε το 1999 όταν βρέθηκαν ο Michael Sweet και οι Sindizzy σε ένα rock φεστιβάλ στο Puerto Rico, όπου και σε ένα encore ανέβηκαν στη σκηνή οι Sweet, Fox και Gaines και έπαιξαν κομμάτια των Stryper. Λίγο αργότερα στήθηκε το πρώτο "Stryper Expo" στο New Jersey όπου η αυθεντική τετράδα έπαιξε μαζί για πρώτη φορά σε 8 χρόνια, ενώ έπαιξαν και στη Costa Rica. Το 2001 έγινε και δεύτερο "Stryper Expo" στο L.A.

Το 2003 η Hollywood Records ζήτησε νέα κομμάτια ("Something", "For You") από τους Stryper για την κυκλοφορία ενός νέου best of, 7: The Best of Stryper (2003). Μια νέα περιοδεία ακολούθησε στις ΗΠΑ, η οποία τελείωσε με ένα show με όνομα "Night of Joy" στο Puerto Rico, και το οποίο μαγνητοσκοπήθηκε για να κυκλοφορήσει σε DVD. Ηχογραφήσεις από την περιοδεία περιέχονται στο 7 Weeks: Live in America (2004) που κυκλοφόρησε λίγο αργότερα. Το Puerto Rico έμελλε να είναι το τελευταίο show της μπάντας με την κλασική τετράδα στη σύνθεση, καθώς ο Tim Gaines αποχώρησε οριστικά το 2004.

Για τη θέση του μπάσου ο Michael έφερε έναν συνεργάτη από τη σόλο καριέρα του, τον Tracy Ferrie, και η μπάντα μπήκε στο στούντιο για νέο άλμπουμ. Στα τέλη του 2004 έγινε και περιοδεία με τη νέα σύνθεση της μπάντας.

Το Reborn (2005) κυκλοφόρησε στις 16 Αυγούστου έχοντας βέβαια ένα πιο μοντέρνο ήχο και κάποιες ομοιότητες με τις σόλο δουλειές του Michael Sweet, καθώς ο Sweet είχε γράψει αρχικά το άλμπουμ σκοπεύοντας να το κυκλοφορήσει σόλο. Πάντως, η υποδοχή του ήταν σχετικά θερμή.


Στα τέλη του 2006 υπήρξαν κάποιες αλλαγές σε ότι αφορά το μανατζάρισμα της μπάντας και ανακοίνωση για νέο άλμπουμ, το οποίο θα κυκλοφορούσε μέσα στο 2007. Όμως, τα σοβαρά προβλήματα υγείας της Kyle Sweet, συζύγου του Michael, οδήγησαν σε πολλές αναβολές. Ευχόμαστε το καλύτερο...


Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις από τη μπάντα ο δίσκος θα λέγεται Murder By Pride και θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή μέσα στο 2009, ενώ θα προηγηθεί ένα σινγκλ, "Peace of Mind".


Δισκογραφία
1984 - The Yellow and Black Attack EP
1985 - Soldiers Under Command
1986 - The Yellow and Black Attack (επανέκδοση με bonus)
1986 - To Hell With The Devil
1988 - In God We Trust
1990 - Against The Law
2005 - Reborn

Δισκογραφία (Live, συλλογές κτλ)
1991 - Can't Stop The Rock
2003 - 7: The Best of Stryper
2004 - 7 Weeks: Live in America
2006 - Extended Versions
2007 - The Roxx Regime Demos

0 comments: