Warrant

Posted by universechild On Jan 20, 2009 0 comments






Μια από τις μπάντες του δεύτερου κύματος του Αμερικάνικου Glam Metal με ιστορία σχεδόν παράλληλη με εκείνη συγκροτημάτων όπως οι Cinderella, οι Warrant γνώρισαν τις δόξες τους στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με διπλά πλατινένια άλμπουμ και υπερ-δημοφιλή single. Έπεσαν σε "δυσμένεια" από το ευρύ κοινό, όπως και οι άλλες Glam μπάντες, τη δεκαετία του 1990 λόγω της ανόδου του "Grunge", χωρίς όμως ποτέ να διαλυθούν εντελώς, διατηρώντας μια συνεχή παρουσία στα μουσικά δρώμενα παρά τα εσωτερικά προβλήματα, ενώ στα 00s, ακολουθώντας το ρεύμα νοσταλγίας των 80s και reunions, επανενώθηκαν, ενώ το 2009 συμληρώνουν σχεδόν 25 χρόνια ύπαρξης ως μπάντα.


Δημιουργήθηκαν το 1984 από τον κιθαρίστα Eric Turner, αρχικά συμπεριλαμβάνοντας ονόματα όπως ο Adam Shore στα φωνητικά, ο Josh Lewis στην κιθάρα, ο Chris Vincent στο μπάσο και ο Max Asher στα τύμπανα. Ο μπασίστας Jerry Dixon αντικατέστησε τον Vincent το 1984, ενώ η κλασική σύνθεση συμπληρωθηκε το 1986 με τον Jani Lane να αντικαθιστά τον Shore στα φωνητικά, και τον Steven Chamberlin τον Asher στα τύμπανα. Οι δύο τελευταίοι ήταν μαζί στους Plain Jane, ηχογραφώντας αρκετά demos, ενώ η εισαγωγή του Lane αποδείχτηκε σημαντική καθώς ο τραγουδιστής έγινε σύντομα ο βασικός συνθέτης της μπάντας.


Έχοντας αποκτήσει κάποια φήμη στη σκηνή του LA, η μπάντα ηχογράφησε το 1987 ένα demo για την δισκογραφική του Prince, Paisley Park Records. Παράλληλα, δέχτηκαν πρόταση για συμμετοχή στο soundtrack της ταινίας Bill and Ted's Excellent Adventure (με πρωταγωνιστή τον πιτσιρικά Keanu Reeves) από την A&M, αλλά τελικά και οι δύο συμφωνίες ναυάγησαν, με το κομμάτι "Game of War" να μένει αχρησιμοποίητο.




Τον Ιανουάριο του 1988 υπέγραψαν με την Columbia Records, και την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους, με το πιθανώς αφιερωμένο στους τραπεζίτες καταπληκτικό εξώφυλλο, Dirty Rotten Filthy Stinking Rich (1989), το οποίο μέχρι τα μέσα της χρονιάς έφτασε στο top-10 των πωλήσεων, ενώ εξίσου επιτυχημένα ήταν και τα single του, οι μπαλάντες "Heaven" και "Sometimes She Cries" και το ροκάδικο "Down Boys". Με την κυκλοφορία του άλμπουμ περιόδευσαν με ονόματα όπως τους Paul Stanley των Kiss, τους Queensryche, τους Poison, τους Motley Crue και τους Kingdom Come.


Τον Σεπτέμβριο της επόμενης χρονιάς κυκλοφόρησαν το Cherry Pie (1990), το οποίο έγινε τριπλά πλατινένιο με 3 εκ. αντίτυπα, με το ομότιτλο κομμάτι να είναι το πιο επιτυχημένο single της μπάντας, ενώ και τα "Uncle Tom's Cabin" και "I Saw Red" να είναι εξίσου αναγνωρίσημα. Η κυκλοφορία του άλμπουμ συνοδεύτηκε με περιοδεία μαζί με τους Poison, η οποία τέλειωσε άδοξα τον Ιανουάριο του 1991 λόγω ενός καβγά μεταξύ των δύο συγκροτημάτων.


Η δεκαετία του 1990, όπως και για άλλες μπάντες του είδους, αποδείχτηκε ασταθής με αρκετές αλλαγές μελών και μειωμένη επιτυχία, με το Dog Eat Dog (1992) να είναι μέτρια επιτυχία (με 500.000 κόπιες). Αργότερα μέσα στο 1994 έφυγε προσωρινά ο Lane, με επακόλουθο την διακοπή της συνεργασίας με την Columbia, ενώ πέθανε και ο επί σειρά ετών manager της μπάντας, Tom Hulet. Ο Lane επανήλθε αργότερα μέσα στη χρονιά, αλλά έφυγαν ο Allen και o Sweet για να αντικατασταθούν από τους Rick Steier και James Kottak αντίστοιχα. Μια νέα συμφωνία υπεγράφη ταυτόχρονα με την CMC Records και την Ιαπωνική Pony Canyon Records, αλλά η επακόλουθη κυκλοφορία του Ultraphobic (1995) δεν συνάντησε επιτυχία, με τον Kottan να εγκαταλείπει την μπάντα την επόμενη χρονιά για να αντικατασταθεί από τον Bobby Borg.


Έχοντας καλό timing, η συλλογή The Best of Warrant (1996) πούλησε αρκετά καλά, και ακολουθήθηκε από νέο άλμπουμ, Belly to Belly (1996). Ωστόσο, η θέση στα τύμπανα έμεινε πάλι κενή, την οποία μετά από αλλαγές ανέλαβε ο Danny Wagner. Στα τέλη της δεκαετίας κυκλοφόρησε και το Greatest & Latest (1999) περιέχοντας επανηχογραφήσεις κλασικών κομματιών, καθώς και 3 νέα κομμάτια.





Η δεκαετία του 2000 βρήκε πολλές αλλαγές στο line-up, αποχωρήσεις και επιστροφές μελών, ένα άλμπουμ διασκευών [Under the Influence (2001)], ενώ μετά την πολλοστή αποχώρηση του Lane το 2004, πήρε τη θέση στα φωνητικά ο Jaime St. James για το έβδομο άλμπουμ της μπάντας Born Again (2006) και την συμμετοχή στο φεστιβάλ "Rocklahoma" του 2007.

Το 2008 ήταν το έτος επανένωσης της μπάντας με τον αυθεντικό τραγουδιστή Jani Lane. Υπήρξαν στο ενδιάμεσο και κάποια σχέδια για τη συμμετοχή στο Rocklahoma 2008 μαζί με τους Cinderella, αλλά τα προβλήματα υγείας του τραγουδιστή Tom Keifer τα ακύρωσαν. Ο Lane ξαναέφυγε, οριστικά λένε, από τη μπάντα το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, για να αντικατασταθεί από τον Robert Mason (πρώην Lynch Mob).

Δισκογραφία:

1989 - Dirty Rotten Filthy Skinking Rich
1990 - Cherry Pie
1992 - Dog Eat Dog
1995 - Ultraphobic
1996 - Belly to Belly
1999 - Greatest & Latest (επανηχογραφήσεις)
2001 - Under the Influence (διασκευές)
2006 - Born Again

Συλλογές:

1996 - The Best of Warrant
2004 - Then and Now: Warrant


0 comments: