Fate

Posted by universechild On Feb 20, 2009 0 comments



Στο Terminator 2: Judgment Day υπάρχει η ατάκα "No Fate" σχετικά με την πυρηνική καταστροφή στο σενάριο της ταινίας και το ότι δεν είναι προδιεγραμμένη από κάποια μοίρα, αλλά ότι η μοίρα χτίζεται από τους πρωταγωνιστές της. Περίεργος συνειρμός καθώς η γραμματοσειρά στο επίσημο λογότυπο των FATE είναι ολόιδια με τα γράμματα στο πόστερ της θρυλικής 80s ταινίας του Τζιμ Κάμερον "The Terminator" (1984), αν και το Terminator 2 είναι αρκετά μεταγενέστερο (1991). Κρίμα που ο Terminator συνέχισε από άσχετους, οι δύο πρώτες ταινίες του Κάμερον έχτισαν ένα αξιόλογο sci-fi σύμπαν με το concept αυτό, αλλά το σενάριο στο Terminator 3 (2003) και στην τηλεοπτική σειρά Sarah Connor Chronicles (2007-2009), έμπαζε από παντού... Aλλά ας αναφερθούμε σε 80s ταινίες κάποια άλλη στιγμή, τώρα μιλάμε για μουσική...

Οι Fate λοιπόν δημιουργήθηκαν το 1984 στη Κοπενχάγη όταν εφυγε από τους Mercyful Fate ο κιθαρίστας Hank Sherman, και αποφάσισε να δημιουργήσει δική του μπάντα παρέα με τους Pete Steinke (μπάσο) και Bob Lance (τύμπανα). Οι τρεις τους συνάντησαν έναν γνωστό τραγουδιστή και entertainer της Δανίας, Jeff "Lox" Limbo, και οι Fate γεννήθηκαν.


Με ένα ύφος πολύ διαφορετικό από τους σχεδόν συνονόματους Mercyful Fate, η τετράδα προωθήθηκε ως "οι Δανοί Van Halen" και το ομώνυμο ντεμπούτο τους, Fate (1985) έκανε αμέσως επιτυχία στους φίλους του AOR (Album Oriented Rock) και Hard Rock. Το δεύτερο άλμπουμ ένα χρόνο μετά, A Matter of Attitude (1986), είχε ανάλογη επιτυχία.


Το 1988 έγινε η πρώτη αλλαγή καθώς ο Hank Sherman έφυγε για να αντικατασταθεί στην κιθάρα από τον Jacob Moth. Με αυτή τη σύνθεση η μπάντα κυκλοφόρησε το Cruisin' for a Bruisin' (1988), ένα άλμπουμ με διαφορετικό ύφος που λοξοκοίταζε στο Glam, το οποίο τα πήγε αρκετά καλά με το single και το video του "Lovers" να γίνεται hit.


To Scratch N' Sniff (1990) με νέο τραγουδιστή (Per Henriksen - αργότερα Per Johansson) και κιθαρίστα (Mattias Eklundh) επέστρεψε τη μπάντα σε πιο σκληρούς ήχους, και ακολουθήθηκε από διάφορες περιοδείες για την περίοδο 1990-91, όπου έπαιξαν και με τους Pretty Maids. Μετά την περιοδεία εγκατέλειψε και ο Mattias για να αφοσιωθεί στη solo καριέρα του. Αντικαταστάθηκε από τον Soren Hoff και η μπάντα έπαιξε σε αρκετά live και ηχογράφησε demo για επόμενο άλμπουμ, αλλά τελικά διαλύθηκε το 1992.

Στο διάστημα αυτό τα πρώην μέλη ασχολήθηκαν με διάφορες μπάντες και project. O Jeff Limbo κινήθηκε στη σκηνή των club της Κοπενχάγης μαζί με τον αδερφό του ως Major, παίζοντας υλικό σε ύφος Beatles. Ο Per Henriksen (που άλλαξε το όνομά του σε Johansson) δούλεψε στις ΗΠΑ όπου μεταξύ άλλων ηχογράφησε με τον David Paich των Toto, ενώ αργότερα δημιούργησε παρέα με τη σύζυγο του, Heidi, ένα pop project, τους Ureas. Ο Jacob Moth δούλεψε με τους Blind Guardian και μετά μπήκε σε μια αρκετά πετυχημένη στη Δανία pop μπάντα, τους Blink. O Matthias δημιούργησε τους Freak Kitchen.


Το 2004 δόθηκε μια αφορμή για την επανένωση των Fate όταν τα μέλη της τελευταίας σύνθεσης είχαν μια προσφορά για να παίξουν στο γερμανικό φεστιβάλ Deep Impact. Η παρέα των Peter Steincke, Per Johansson και Soren Hoff φυσικά δέχτηκε, και η εμφάνισή τους μαζί με τους session μουσικούς Rasmus Duedahl (τύμπανα) και Nicklas Burman (πλήκτρα) έτυχε θερμής υποδοχής. Αυτό οδήγησε και στην remastered επανακυλοφορία των δίσκων τους με bonus κομμάτια, η επιτυχία των οποίων έκανε τη σπίθα της επανένωσης να γίνει μόνιμη, και η μπάντα με νέο drummer τον Mikael Kvist (από τους Elsesphere) μπήκε στο στούντιο για το πρώτο άλμπουμ της εδώ και 16 χρόνια, το V (2006).

Έχοντας σαν μόνιμο drummer πλέον τον Jens Berglid, οι Fate συνεχίζουν να παραμένουν ενεργοί με δυνατές live εμφανίσεις και ένα νέο άλμπουμ να είναι στα προσεχώς..

Δισκογραφία

1985 - Fate s/t
1986 - A Matter of Attitude
1988 - Cruisin' for a Bruisin'
1990 - Scratch 'N' Sniff
2006 - V

0 comments: