Icon

Posted by universechild On Feb 24, 2011 0 comments

Παραγνωρισμένο και σχετικά cult όνομα του χώρου, οι Icon από το Phoenix της Αριζόνα μπορούν να περιγραφούν ως μια λιγότερο metal εκδοχή των Ratt και (ειδικά) των Quiet Riot. Ειδικά η φωνή του Clifford στον πρώτο δίσκο σε σημεία θυμίζει (πολύ) Kevin DuBrow.

Δημιουργήθηκαν το 1981 από τους Dan Wexler (κιθάρες), Stephen Clifford (φωνή) και Tracy Wallach (μπάσο), με αρχικό όνομα το πλακατζίδικο Schoolboys (ίσως είχαν και της Girlschool στο μυαλό τους). Θα πεις σχολείο πήγαιναν ακόμη τότε, τόσο ήξεραν. Οι υπόλοιπες θέσεις αρχικά συμπληρώθηκαν από τους David Henzerling (κιθάρες) και John Covington (τύμπανα), αλλά μέχρι το 1984 που είχαν μετονομαστεί σε Icon και υπέγραψαν με την Capitol, είχαν αντικατασταθεί από τους John Aquilino και Pat Dixon.

Ο ομώνυμος πρώτος τους δίσκος Icon (1984) είναι ένα από τα πιο δυνατά ντεμπούτα του είδους που μπορεί να ακούσει κανείς, μια γερή δόση αμερικάνικου Μetal, και το υπέροχο "On Your Feet" είχε γίνει ραδιοφωνικό hit στην εποχή του. Παραμένει ίσως ο καλύτερος δίσκος τους, και το άκουσμά του είναι τόσο "ατμοσφαιρικό" (με την έννοια ότι μεταφέρει όλη την ατμόσφαιρα και τα καλώς εννοούμενα "κλισέ" του ήχου των 80s σε βαθμό όσο λίγοι άλλοι δίσκοι το κάνουν) που επιβάλλεται η απόκτησή του σε βινύλιο, γιατί πολύ απλά απαιτείς να ακούσεις και τον ήχο που κάνει η βελόνα στο αυλάκι. Από τις εναρκτήριες ριφιές του ανθεμικού "(Rock On) Through The Night" μέχρι την power ballad "It's Up To You" στο κλείσιμο, είναι ένα διαμαντάκι. Δεν είναι τυχαίο το όνομα καθώς Icon ονομάζεται και ο καλύτερος δίσκος των Paradise Lost (άσχετο!)


Το The Night of the Crime (1985) κινείται σε πολύ πιο εμπορικά και pop rock μονοπάτια με μειωμένες τις κιθάρες και τονισμένα τα πλήκτρα, και υπεύθυνος για την παραγωγή ήταν ο Eddie Kramer. Παρόλα αυτά, ο Clifford αποφάσισε να εγκαταλείψει τη μπάντα, προκαλώντας μια μικρή παύση.


Photobucket Photobucket
Το επόμενο άλμπουμ τους A More Perfect Union (1987) κυκλοφόρησε μόνο σε τοπικό επίπεδο και σε κασέτα, προκάλεσε όμως εκ νέου το ενδιαφέρον των εταιριών.

Το Right Between the Eyes (1989) ηχογραφήθηκε με τους Jerry Harrison (φωνητικά) και Drew Bollmann (δεύτερη κιθάρα), και το βίντεο Taking My Breath Away παίχτηκε αρκετά από το MTV. Στο Holy Man's War δεύτερα φωνητικά κάνει ο Alice Cooper! Παρόλα αυτά, με το τέλος της περιοδείας του άλμπουμ, η μπάντα διαλύθηκε και τράβηξε ο καθένας το δρόμο του, συμμετέχοντας σε διάφορες μπάντες και project. Ο Dan Wexler δούλεψε και με τον Alice Cooper, ενώ ο Jerry Harrison ηχογράφησε με τους Harlequin (ένα αξιόλογο AOR project).

Το 1994 επανακυκλοφόρησε επίσημα σε CD η κάσέτα του 1987 με τίτλο (An Even) More Perfect Union και μερικά bonus κομμάτια.

Τον Αύγουστο του 2008 τα αυθεντικά μέλη Wexler, Aquilino και Dixon μαζί με τον Dave Henzerling (κιθαρίστα στην πρώτη φάση της μπάντας) επανενώθηκαν και κυκλοφόρησαν επίσημα σε DVD ένα bootleg του 1984. Στην θέση του τραγουδιστή μπήκε ο Scott Hammons. Η μπάντα γνώρισε θερμή υποδοχή και αρκετή επιτυχία σε τοπικό επίπεδο.


Δισκογραφία

  • 1984 - Icon
  • 1985 - The Night of the Crime
  • 1987 - A More Perfect Union (Casette)
  • 1989 - Right Between The Eyes
  • 1994 - (An Even) More Perfect Union (CD)
  • 2008 - 1984 Live (bootleg) (DVD)

0 comments: