Cloven Hoof

Posted by universechild On Nov 23, 2012 0 comments


Αν υπάρχει μια λίστα με τις πρώτες μπάντες που έρχονται σαν συνειρμός όταν ακούσεις Νιουόμπχμ (δεν είναι δικό μας, έτσι πρόφερε ο Bruce Dickinson το NWOBHM σαν "λέξη" σε ντοκιμαντέρ του BBC για το metal), όπως επίσης και μπάντες συνώνυμες του cult, είναι οι διχαλωτές οπλές, δηλαδή οι Cloven Hoof.

Όπως και άλλοι, η μπάντα γεννήθηκε στα τέλη των 70s, και συγκεκριμένα το 1979. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους κατά την πρώτη τους περίοδο είναι το, ίσως και λίγο εμπνευσμένο από τους KISS, αρκετά θεατρικό image, αλλά σε πιο παγανιστικό και λιγότερο sci-fi/κόμικ ύφος, όπως και και τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούσαν, παρμένα από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Το γνωστό τους line-up από εκείνη την περίοδο είναι οι Lee Payne ("Αέρας", μπάσο, όπως και το μόνο ιδρυτικό μέλος της μπάντας που ήταν παρών σε όλα τα line-up), Kevin Pountney ("Γη", τύμπανα), Steve Rounds ("Φωτιά", κιθάρες) και David Potter ("Νερό", φωνή), το οποίο και ηχογράφησε τα κλασικά Opening Ritual EP (1982) και Cloven Hoof (1984), όπως και το πετυχημένο demo του '82. Η σύνθεση αυτή δεν κράτησε πολύ καθώς ο David Potter έφυγε από τη μπάντα, αλλά δυστυχώς με τον αντικαταστάτη του, Rob Kendrick, ηχογράφησαν μόνο το ζωντανό δίσκο (με το "ποιον θυμίζει άραγε" εξώφυλλο) Fighting Back (1986), πριν διαλυθούν.

Το 1988 ο Lee Payne ξεκίνησε πάλι από την αρχή με το όνομα Cloven Hoof και εντελώς νέα σύνθεση για μια νέα, πολύ δημιουργική, αλλά σύντομη, περίοδο. Οι δίσκοι Dominator (1988) και A Sultan's Ransom (1989) που κυκλοφόρησε με τους Russ North (φωνητικά), Andy Wood (κιθάρες) και Jon Brown (τύμπανα) είναι πολύ καλοί, αλλά λόγω προβλημάτων με το συμβόλαιο η μπάντα διαλύθηκε οριστικά, και το όνομα Cloven Hoof θα ανήκε μόνο στο μύθο για πάνω από δεκαετία.


Μια νέα προσπάθεια για μια πολυπόθητη επαναδραστηριοποίηση των Cloven Hoof άρχισε το 2001 όταν ο Lee Payne επικοινώνησε ξανά με τον Andy Wood, αλλά δυστυχώς κανένα από τα παλαιότερα μέλη δεν έδειξε ενδιαφέρον. Έτσι ο Lee Payne, στην ουσία μόνος, με την συνδρομή κάποιων session μουσικών στο στούντιο, ηχογράφησε και κυκλοφόρησε το 2006 το πολύ καλό Eye of the Sun, το οποίο είχε φυσικά θερμή υποδοχή.

Την επιτυχία της κυκλοφορίας ακολούθησε η επιστροφή του Russ North στη μπάντα, όπως αργότερα και του Jon Brown. Οι καινούριοι Cloven Hoof συμπληρώθηκαν με τους κιθαρίστες Mick Powell (ο οποίος θα ήταν παραλίγο με την μπάντα και στις αρχές των 80s) και Ben Read. Κυκλοφόρησαν μια συλλογή με επανηχογραφήσεις κλασικών κομματιών με τίτλο The Definitive Part One (2008).

Μέχρι την κυκλοφορία του Throne of Damnation (2010), ο North είχε πάλι φύγει και ο δίσκος ηχογραφήθηκε με τον Matt Moreton. Κυκλόφόρησε παράλληλα και ένα DVD με τίτλο A Sultan's Ransom - Video Archive το οποίο περιείχε μια εμφάνιση από το 1989, μαζί με κάποια μουσικά βίντεο. Παίζοντας το ρόλο του παλινδρομικού, ο North επανήλθε, για να ξαναφύγει και να ξανάρθει, μέχρι που ξαναέφυγε (οριστικά;) τον Ιούλιο του 2012.

Όπως και να χει όμως η τωρινή κατάσταση της μπάντας με τα προβλήματα στο line-up και τις διάφορες μαλακίες που έχουν ακουστεί τελευταία σε (anti)social media μετά από σχετικά με πρόσφατες εμφανίσεις, η παρουσία και οι δημιουργίες τους είναι μέρος της Legacy, ας πούμε, του κλασικού heavy metal.

Δισκογραφία
  • 1982 - Demo
  • 1982 - The Opening Ritual EP
  • 1984 - Cloven Hoof LP
  • 1986 - Fighting Back (Live)
  • 1988 - Dominator LP
  • 1989 - A Sultan's Ransom LP
  • 2010 - Throne of Damnation EP

0 comments: