Heart

Posted by universechild On Jun 8, 2011 0 comments

 
Ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα του Hard Rock / AOR με ιστορία τεσσάρων δεκαετιών, οι Heart έχουν μπόλικα πλατινένια και χρυσά άλμπουμ, όπως και πολλά hit στο ενεργητικό τους. Γνώρισαν επιτυχία στα 70s, αναγεννήθηκαν στα 80s, κρατήθηκαν στα 90s, επανήλθαν στα 00s, και στην ουσία δεν έφυγαν ποτέ.

Είναι ίσως λίγο ειρωνικό το ότι τα θεμέλια της μπάντας βρίσκονται στους The Army, μια μπάντα που δημιουργήθηκε από τους Steve Fossen, Roger Fisher, Don Wilhelm και Ray Schaefer και έδρασε στην περιοχή της πολιτείας της Washington (Βορειοδυτικά των ΗΠΑ, καμμία σχέση με την Washington DC και το άσπρο νεοκλασικό), λίγο πιο βόρεια από το Seattle. Ειρωνικό καθώς ο λόγος που οι μεθέπειτα Heart ξεκίνησαν τη πορεία τους στον Καναδά ήταν ο αδερφός του Roger Fisher, Mike, ο οποίος θέλησε να αποφύγει την κατάταξη στο στρατό και αυτοεξορίστηκε(μην ξεχνάμε, εκείνα τα χρόνια ήταν στα ντουζένια του ο πόλεμος του Βιετνάμ). Μέχρι τη στιγμή που ήρθε στη μπάντα η Nancy Wilson (η οποία έμελλε να αποτελέσει, μαζί με την αδερφή της Ann Wilson, το βασικό πυρήνα της μπάντας), οι The Army είχαν μετονομαστεί σε White Heart για να καταλήξουν στο Hocus Pocus (σίγουρα ταιριαχτό, μιας και το ύφος του ήχου τους έφερνε και στο Folk Rock).

Τα πράγματα πήραν το δρόμο τους όταν κάποια στιγμή γύρισε κρυφά στις ΗΠΑ ο εγκατεστημένος στον Καναδά Mike Fisher για να δει την οικογένειά του. Συνάντησε σε κάποια live των Hocus Pocus την της Nancy, Ann, εκείνη "έδεσε" αμέσως μαζί του, και αποφάσισε να τον ακολουθήσει στα βόρεια. Σύντομα τους ακολούθησαν και ο Steve Fossen με τον Roger Fisher, και οι Heart ήταν πλέον γεγονός. Λίγο αργότερα πήγε μαζί τους και η Nancy, η οποία συνδέθηκε με τον Roger.

1976 - Dreamboat Annie
Η επιτυχία, σε τοπικό επίπεδο βέβαια, τους ήρθε από τον πρώτο κιόλας δίσκο Dreamboat Annie (1976). Περίπου 30.000 αντίτυπα πουλήθηκαν στον Καναδά, ενώ η κυκλοφορία του, τοπικά πάντα, μόνο στην περιοχή του Seattle, είχε επίσης επιτυχία με 25.000 κομμάτια. Δύο single από το δίσκο έγιναν κλασικά hit, τα "Magic Man" και "Crazy on You".


1977 - Little Queen
1978 - Magazine
Η γενική αμνηστία που προσέφερε το 1977 η προεδρία Jimmy Carter στους φυγόστρατους του Βιετνάμ επέτρεψε την επιστροφή του Mike Fisher στις ΗΠΑ, και οι Heart έκαναν καινούριο συμβόλαιο με μια θυγατρική της CBS, την Portrait. Ακολούθησαν κάποια νομικά προβλήματα με τον Siegel της Mushroom, ο οποίος κυκλοφόρησε το δίσκο Magazine χωρίς την έγκριση της μπάντας, μια κίνηση που με δικαστική απόφαση οδήγησε στην απόσυρση του δίσκου. Εν τω μεταξύ, το Little Queen (1977) συνέχισε την ανοδική πορεία της μπάντας με το γνωστό hard rock hit "Barracuda", και ο δίσκος ξεπέρασε σε πωλήσεις το εκατομμύριο. Ανάλογη επιτυχία είχε και το Magazine (1978), το οποίο κυκλοφόρησε για δεύτερη φορά με διαφορετικό μιξάρισμα από την ημιτελή μορφή που κυκλοφόρησε προηγουμένως. Έγινε πλατινένιος, και το "Heartless" παραμένει ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια της μπάντας.


1978 - Dog & Butterfly
 Η επιτυχία συνεχίστηκε με τον διπλά πλατινένιο Dog & Butterfly (1978), το τέλος όμως της περιοδείας του δίσκου σήμανε και το τέλος των σχέσεων μεταξύ των Wilson και των Fisher. O Roger έφυγε από τη μπάντα το 1979 και η θέση της κιθάρας καλύφθηκε από τον Howard Leese και την Nancy Wilson, ενώ στη μπάντα βοήθησε και η παιδική φίλη της, Sue Ennis.

Παρά την ατμόσφαιρα διάλυσης, το διπλό Greatest Hits Live (1980) έγινε διπλά πλατινένιο. Δεν ήταν στην πραγματικότητα live, καθώς ήταν κυρίως μια συλλογή με τα single της μπάντας, μερικά καινούρια στουντιακά κομμάτια, και έξι μόλις ζωντανά ηχογραφημένα. Έγινε διπλά πλατινένιο και αυτό, και έμεινε στα charts μέχρι και τα μέσα σχεδόν της επόμενης χρονιάς.

1982 - Private Audition
1983 - Passionworks
Κάποια εμφανή σημάδια κούρασης φάνηκαν με τα Private Audition (1982) και Passionworks (1983), τα οποία δεν έγιναν ούτε χρυσά, και η μπάντα μπήκε σε κατάσταση hiatus.


1985 - Heart
Το comeback και ο επαναπροσδιορισμός των Heart έγινε με νέο line-up (με σταθερά μέλη τις αδερφές Wilson), νέο συμβόλαιο (Capitol), νέο look (το εξεζητημένο/glam, τόσο στο rock όσο και στην ποπ, ήταν φυσικά στα ντουζένια του) και, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, ένα ομότιτλο άλμπουμ που έμελλε να γίνει το πιο κλασικό τους. Το Heart (1985) ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της μπάντας μέχρι στιγμής με πωλήσεις 5 εκατομυρίων, και ένα από τα πιο κλασικά κομμάτια-χρονομηχανές των 80s, το σχεδόν "μεταλλικό" "If Looks Could Kill".


1987 - Bad Animals




Το Bad Animals (1987) συνέχισε στο ίδιο ύφος με το Heart. Το "Alone" έφτασε στο #1 των charts, ενώ μεγάλα hits ήταν και τα "Who Will You Run To", "There's The Girl" και "I Want You So Bad".


1990 - Brigade
Οι Heart έκλεισαν την δεκαετία με το Brigade (1990), έξι φορές πλατινένιο και με τρεις ακόμη power ballads που έφτασαν στο top-25: "All I Wanna Do Is Make Love To You", "Stranded" και "I Didn't Want To Need You". Με το τέλος της περιοδείας κυκλοφόρησαν και το Rock The House Live! (1991)

Την περίοδο μετά το '90 οι αδερφές Wilson κινήθηκαν με ένα ακουστικό project ονόματι The Lovemongers μαζί με την Sue Ennis και τον Frank Cox. Κυκλοφόρησαν ένα EP τεσσάρων κομματιών (μεταξύ άλλων μια ζωντανή διασκευή του "The Battle of Evermore" των Led Zeppelin και μια επανηχογράφηση του "Crazy on You")


1993 - Desire Walks On


1995 - The Road Home

Ως Heart επανήλθαν με το Desire Walks On (1993), το οποίο περιείχε το νυχτερινό hit "Black On Black II" και την power ballad "Will You Be There (In The Morning)", και ο πρώτος τους κύκλος έκλεισε με το ζωντανό The Road Home (1995). Το 1995 η Nancy αποφάσισε να αποσυρθεί προσωρινά από τη μουσική για να συγκεντρωθεί στην οικογένειά της (ήταν παντρεμένη με τον γνωστό σκηνοθέτη Cameron Crowe από το 1986). Δοκίμασε και τις δυνάμεις της στην μουσική επένδυση ταινιών, με αρκετή επιτυχία, καθώς είναι υπεύθυνη για τα soundtrack των ταινιών Jerry Maguire, Almost Famous, Elizabethtown και Vanilla Sky.



Από την άλλη η Ann συνέχισε με μια ως The Ann Wilson Band ή Ann Wilson & The Ricola Brothers, μαζί με τον Leese από τους Heart και τους Scott Olson, Jon Bayless και Scott Adams. Η μπάντα αυτή έπαιξε μαζί με την Nancy ένα τελευταίο show το 1995 (το οποίο βιντεοσκοπήθηκε για το κανάλι VH1) ως Heart, και αργότερα στα τέλη της δεκαετίας κινήθηκε ως Ann Wilson and Heart.


Οι Heart επαναδραστηριοποιήθηκαν το 2002 με τις Ann και Nancy ξανά μαζί, και ένα νέο line-up αποτελούμενο από τους Scott Olson, Ben Smith, Mike Inez (Alice in Chains) και Tom Kellock. Κυκλοφόρησαν και ένα ζωντανό DVD Alive in Seattle (2003).


Το 2003 οι Olson και Kellock αντικαταστάθηκαν προσωρινά από τους Gilby Clarke (Guns N' Roses) και Darian Sahanaja, για να έρθουν με τη σειρά τους στη μπάντα οι Craig Bartok και Debbie Shair.


2004 - Jupiter's Darling
To Jupiter's Darling (2004) ήταν ο πρώτος δίσκος των Heart εδώ και μια δεκατία περίπου, και έτυχε θερμής υποδοχής με διάφορα κομμάτια του ("Make Me", "Enough", "Oldest Story In the World" και "Lost Angel").  Πιο πρόσφατος δίσκος τους είναι το Red Velvet Car (2010), το οποίο κυκλοφόρησε τον Αύγουστο της περασμένης χρονιάς, και ήταν ο πιο πετυχημένος δίσκος τους εδώ και μια εικοσαετία (από το Brigade του 1990). 


Όπως και άλλες μπάντες του χώρου που τα χρόνια δράσης τους ξεπερνάνε κατά πολύ την ηλικία των περισσότερων από εμάς, και όσο κλισέ και αν ακούγεται, οι Heart παλιώνουν όπως το κρασί. Όχι, δεν χρειάζεται να γίνει το προφανές λογοπαίγνιο με το όνομά τους!


Δισκογραφία
  • 1976 - Dreamboat Annie
  • 1977 - Little Queen
  • 1978 - Magazine
  • 1978 - Dog and Butterfly
  • 1980 - Bebe le Strange
  • 1982 - Private Audition
  • 1983 - Passionworks
  • 1985 - Heart
  • 1987 - Bad Animals
  • 1990 - Brigade
  • 1993 - Desire Walks On
  • 2004 - Jupiter's Darling
  • 2010 - Red Velvet Car


Live
  • 1980 - Greatest Hits Live
  • 1991 - Rock The House! Live
  • 1995 - The Road Home
  • 2003 - Alive In Seattle
  • 2007 - Dreamboat Annie Live


Συλλογές
  • 1997 - These Dreams: Heart's Greatest Hits
  • 1998 - Greatest Hits
  • 2000 - Greatest Hits: 1985-1995
  • 2001 - Heart Presents A Lovemonger's Christmas
  • 2001 - Ballads: The Greatest Hits
  • 2002 - The Essential Heart
  • 2006 - Love Songs
  • 2008 - Playlist: The Very Best of Heart

0 comments: