Ένας ακόμη από τους σχετικά παραγνωρισμένους αλλά πολύ αξιόλογους εκπροσώπους του Hard Rock/Glam Metal των 80s, οι Autograph δεν έφτασαν ποτέ τα εμπορικά μεγέθη άλλων πιο γνωστών ονομάτων του είδους, αλλά παραμένουν κλασικοί. Οι προφανείς συνειρμοί που δημιουργεί το όνομα σε fan του είδους είναι σωστοί, καθώς ο ιδρυτής της μπάντας Steve Plunkett εμπνεύστηκε το όνομα από το γνωστό hit των Def Leppard, "Photograph".
Η μπάντα έκανε το ξεκίνημά της το 1983 όταν ο Plunkett άφησε τους Silver Condor, και μάζεψε μερικούς φίλους του από διάφορα μουσικά project που είχε συμμετέχει μέχρι τότε. Στην κιθάρα βρέθηκε ο Steve Lynch (ο οποίος είχε παίξει με τον Plunkett στους Looker), στο μπάσο ο Randy Rand (έπαιζαν μαζί με τον Plunkett στους Wolfgang), στα πλήκτρα ο Steve Isham (από Holly Penfield) και στα τύμπανα ο Keni Richards (από Jon Doe), η φιλία του οποίου με τον David Lee Roth βοήθησε τους Autograph στα πρώτα τους βήματα για την αναγνώριση.
Σημαντική βοήθεια υπήρξε και ένας άλλος φίλος, ο Andy Johns, γνωστός παραγωγός της εποχής, ο οποίος προσκάλεσε τη μπάντα να επαναηχογραφήσει τα πρώιμα, και αρκετά ακατέργαστα στον ήχο, demo της στο στούντιο Record Plant, εντελώς δωρεάν και υπό την καθοδήγησή του. Ο Keni Richards έδωσε μια κόπια από το demo αυτό και στον Lee Roth, ο οποίος και τους προσκάλεσε ως support στην περιοδεία των Van Halen για το 1984. Συνολικά έπαιξαν 48 show, και σε ένα από αυτά, στη Madison Square Garden της Νέας Υόρκης, υπέγραψαν με την RCA.
Sign in Please (1984) |
Το ντεμπούτο τους Sign In Please (1984) περιέχει το πιο χαρακτηριστικό τους κομμάτι, και το μεγαλύτερο hit της καριέρας τους, "Turn Up The Radio". Όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις (δες Sabbath και Paranoid) το κομμάτι ήταν ένα από τα τελευταία που ηχογραφήθηκαν και μπήκαν στο άλμπουμ σαν "γέμισμα". Όμως, ήταν ο βασικός λόγος που ο δίσκος έγινε χρυσός (και αργότερα πλατινένιος). Πέρα από το Turn Up The Radio, βέβαια, ολόκληρος ο δίσκος είναι ένα διαμάντι του είδους.
That's the Stuff (1986) |
Εξίσου καλός είναι και ο That's The Stuff (1985) που ακολούθησε, αλλά παρά το ότι η μπάντα έκανε περιοδείες με ονόματα όπως οι Motley Crue και οι Heart, οι πωλήσεις του ήταν σχετικά απογοητευτικές σε σύγκριση με τον προηγούμενο. Τελικά έγινε και αυτός χρυσός, βοηθούμενος σε μεγάλο βαθμό από το hit "Blondes in Black Cars".
Παράλληλα οι Autograph συμμετείχαν και σε OST ταινιών, με το "You Can't Hide From The Beast Inside" για το Fright Night (εκείνη η ταινία που το εξώφυλλό της σε στοιχειώνει όταν το δεις σε μικρή ηλικία) και το "Winning Is Everything" για το Youngblood.
Loud and Clear (1987) |
Ο τρίτος δίσκος που κυκλοφόρησαν με την RCA ήταν το Loud And Clear (1987), στο εξώφυλλο του οποίου για πρώτη φορά εμφανίστηκαν οι ίδιοι στο εξώφυλλο, όπως και ένα νέο "μεταλλικό" και εντελώς 80s λογότυπο στην θέση της λιτής αναγραφής του ονόματός τους. Παραγωγός ήταν ο παλιός φίλος τους Andy Johns, και το ομότιτλο κομμάτι του δίσκου συνοδεύτηκε από ένα μουσικό βίντεο στο οποίο συμμετείχαν ως θεατές ο τρελός και ο θεότρελος δηλ. ο Ozzy Osbourne και ο Vince Neil των Motley Crue.
Η μπάντα εμφανίστηκε επίσης στο Headbangers Ball το 1987, όπως επίσης και στην ταινία Like Father Like Son (μια ταινία με τον Dudley Moore όπου ένας πατέρας και ένας γιος αλλάζουν σώματα). Στην ταινία ακούγεται λίγο το "Dance All Night", ενώ εμφανίζονται να παίζουν και ένα άλλο κομμάτι από το Loud and Clear. Παρόλο που γενικά ο δίσκος ήταν καλός και τρία από τα κομμάτια του κυκλοφόρησαν ως single, δεν έκανε ιδιαίτερη επιτυχία.
Το 1988 η μπάντα χάλασε το συμβόλαιό της με την RCA, και την ίδια περίοδο αποφάσισε να φύγει και ο Isham. Καθώς σκόπευαν να κινηθούν σε μια πιο "heavy" κατεύθυνση, αποφάσισαν να μην τον αντικαταστήσουν και απλά να συνεχίσουν χωρίς πλήκτρα. Ηχογραφήσεις για το νέο άλμπουμ τους έγιναν στα μέσα της ίδιας χρονιάς, όπως και κάποιες περιοδείες με τον νέο τους drummer, Eddie Cross. Δυστυχώς, όμως, μια νέα συμφωνία που έκαναν με την Epic οδηγήθηκε σε ναυάγιο, και η μπάντα αποφάσισε να διαλυθεί το 1989, με τον καθένα τους να ακολουθεί το δρόμο του σε διάφορες μπάντες και project.
Κομμάτια από το άλμπουμ αυτό θα κυκλοφορούσαν κάποια χρόνια αργότερα όταν ο Plunkett αποφάσισε να αναστήσει για λίγο το όνομα Autograph με το Missing Pieces (1997).
Το δισκάκι είχε θερμή υποδοχή από τους fan του είδους, και ο Plunkett αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο line-up με το όνομα Autograph το 2002, για ένα μόνο άλμπουμ, το Buzz (2003).
Εκτός Autograph o Steve Plunkett δούλεψε κυρίως ως συνθέτης στην All Nations Music, και είναι υπεύθυνος, για πάνω από 170 μουσικά κομμάτια σε διάφορες παραγωγές, μεταξύ άλλων και μέρος της μουσικής επένδυσης ταινιών όπως το Rock Star ή το Gods and Monsters. Κάποια από τα τραγούδια που έγραψε ηχογραφήθηκαν από τις Vixen, τους The Go-Go's, τον Marc Anthony και άλλους. Υπογράφει επίσης και εκατοντάδες κομμάτια σε διάφορες επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές όπως Beverly Hills 90210, Melrose Place, Sex and the City και The Simpsons (εδώ είμαστε!)
Ο Steve Lynch μετά από τη διάλυση του 1989 δούλεψε ως δάσκαλος μουσικής, ασχολήθηκε κυρίως με την συγγραφή βιβλίων σχετικά με την κιθάρα, ενώ αργότερα δημιούργησε και μια δική του μπάντα με όνομα Network 23.
Δισκογραφία
- 1984 - Sign In Please
- 1986 - That's The Stuff
- 1987 - Loud and Clear
- 1997 - Missing Pieces
- 2003 - Buzz
0 comments:
Post a Comment