Chateaux

Posted by universechild On Nov 9, 2012 1 comments


Ο κυριότερος λόγος που οι Chateaux είναι γνωστοί, μέσα στο πλήθος των συγκροτημάτων του NWOBHM που είχαν σύντομη καριέρα, είναι πως ήταν από τις πρώτες μπάντες του Steve Grimmett, πριν γίνει αργότερα γνωστός με τους Grim Reaper. Πέρα από αυτό όμως, οι δίσκοι τους είναι αξιόλογοι και αξίζουν μια εξερεύνηση.

Δημιουργήθηκαν το 1981 με το όνομα Stealer από τους Tim Broughton (κιθάρες), Alex Houston (μπάσο) και Andre Baylis (τύμπανα) αλλά προφανώς υπήρχε κάποια συνωνυμία και αναγκάστηκαν να το αλλάξουν όταν μια από τις ανεξάρτητες εταιρίες που κινούνταν τότε στο χώρο του metal, η Ebony Records, τους επέλεξε για ένα compilation με πρωτοεμφανιζόμενες μπάντες. Έτσι η πρώτη δισκογραφική τους παρουσία με το Young Blood στη συλλογή Metal Maineaxe (1982) ήταν ως Chateaux. Τώρα βέβαια πως από Stealer κατέληξαν στη γαλλική λέξη για το κάστρο/έπαυλη, μόνο αυτοί το γνωρίζουν.

Αρχικά χρέη τραγουδιστή είχε αναλάβει ο μπασίστας Alex Houston, και με τη δική του φωνή εμφανίστηκαν στο πρώτο τους single Young Blood / Fight to the Last 7", το οποίο έτυχε θετικών κριτικών από την βίβλο του rock της εποχής, το περιοδικό Kerrang.

Τα πράγματα έδειξαν να πηγαίνουν ακόμα καλύτερα όταν ένα χρόνο αργότερα στο full-length ντεμπούτο τους συμμετείχε μια από τις καλύτερες φωνές του Βρεταννικού μέταλλου της εποχής, ο Steve Grimmett (ο οποίος βέβαια από τότε ήταν παράλληλα τραγουδιστής και στους Grim Reaper). Το Chained and Desperate (1983) είναι αντικειμενικά ένας από τους πιο δυνατούς πρώτους δίσκους του είδους και έκανε αρκετούς τότε να πιστέψουν πως η μπάντα ήταν έτοιμη να κοιτάξει κατάματα αρκετά πιο φτασμένα ονόματα της εποχής, όπως τους Saxon. Για κάποια όμως αδιευκρίνιστα (και ίσως αψυχολόγητα) αίτια οι Chateaux επέμεναν πως η συμμετοχή του Grimmett ήταν guest, τη στιγμή που η φωνή του ήταν βασικός λόγος που πολλοί πρόσεξαν το άλμπουμ, και επίσης σημειωτέον, ήταν επίσης το ντεμπούτο του Grimmet σε δίσκο (οι Grim Reaper δεν είχαν βγάλει ακόμα full length). Από την άλλη, κάποιοι μεταγενέστεροι connoiseurs του NWOBHM επιμένουν πως η συμβολή του Grimmet στο δίσκο όχι μόνο δεν ήταν guest ή εξαντλούνταν στα φωνητικά, αλλά έφτανε μέχρι το στούντιο και ήταν καταλυτική στο τελικό αποτέλεσμα. Γεγονός είναι πως παραμένει ο καλύτερος δίσκος τους.


Δεν είναι ποτέ καλό σημάδι όταν στο διάστημα από τον πρώτο μέχρι τον δεύτερο δίσκο έχει μείνει μόνο ένα μέλος από την αρχική σύνθεση μιας μπάντας (με εξαίρεση συγκροτήματα που είναι ουσιαστικά προσωπικό project ενός μουσικού), και αυτό ακριβώς συνέβη και με τους Chateaux. Ο μόνος που έμεινε ήταν ο Broughton, ο οποίος επίσης δήλωνε πως το Chained and Desperate δεν ήταν αντιπροσωπευτικό αυτού που ο ίδιος θεωρούσε ως μουσική κατεύθυνση των Chateaux. Αλλαγή ύφους, αλλαγή αισθητικής (δες τα εξώφυλλα) και το Fire Power (1984), το οποίο ηχογραφήθηκε με τους Krys Mason (μπάσο, φωνητικά) και Chris Dadson (τύμπανα), είχε λίγη σχέση με το πρώτο άλμπουμ. Η υποδοχή από τους κριτικούς δεν ήταν εξίσου καλή, αυτό όμως πρέπει να είχε πιο πολύ σχέση με την διαφορετικότητα του και κάποιες αναπόφευκτες συγκρίσεις με το άψογο ντεμπούτο (μιλάμε στην ουσία για άλλη μπάντα) παρά με την ποιότητα του σαν δίσκο. Επίσης, πολύ απλά, ο Mason δεν είναι Grimmett.

Το Highly Strung (1985) συνέχιζε σε παρόμοιο ύφος, αλλά έμελλε να είναι ο τελευταίος τους δίσκος. Ίσως φταίει και το γεγονός ότι η μπάντα δυστυχώς δεν κατάφερε να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει κάθε metal μπάντα που σέβεται τον εαυτό της και θέλει να κερδίσει ακροατές: περιοδείες. Λίγο μετά διαλύθηκαν.

Το 2003 κυκλοφόρησε μια ανθολογία που περιελάμβανε όλο το γνωστό υλικό τους, δηλ. το 7" ντεμπούτο τους και τους τρεις δίσκους τους, και είναι η μόνη κυκλοφορία που χρειάζεται όποιος θέλει τους δίσκους τους χωρίς να είναι συλλέκτης αυθεντικών βινυλίων.

Δισκογραφία
  • 1981 - Young Blood / Fight to the Last 7"
  • 1982 - Chained and Desperate LP
  • 1984 - Fire Power LP
  • 1985 - Highly Strung LP
  • 2003 - Fight to the Last: Anthology (2-CD)

1 comments:

Anonymous said...

Wraio na kanei kaneis afierwma stous Chateaux, ena apo ta pio gnisia Agglika group tis periodou, omws to na thewrei pws h aitia pou oi Chateaux akoustikan itan logo Grimmett... eee... einai ligo afeles. Safws kai koryfaio to Chained and desperate kai mallon h koryfaia stigmi tou idiou tou Grimmett, para twn idiwn twn Chateaux pou synexisan me 2 album fwtia pou an den eixan na sygrithoun me to debuto tous de tha ginotan kouventa twra. Egw pantws otan agorasa to Chained and desperate (arxes 90) den eixa kata nou pws einai h prwth diskografiki douleia tou Grimmett. Vlepeis oi Grim Reaper den eixan parei diastaseis mythou opws simera ki apla itan ena akomi ksexasmeno group tis epoxis ekeinis...