Cinderella

Posted by universechild On Dec 31, 2008 0 comments




 Οι Cinderella θεωρούνται ένα από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα του Glam Metal των 80s, έχοντας στο ενεργητικό τους hard rock κομματάρες με ποιότητα και ουσία που ξεπερνάνε κατά πολύ τα όρια του γραφικού image της εποχής εκείνης (απλά, δείτε το εξώφυλλο του πρώτου δίσκου τους!) ενώ και η ιστορία τους θυμίζει την ιστορία του γνωστού παραμυθιού από το οποίο δανείστηκαν το όνομά τους.


Όπως η Σταχτοπούτα του παραμυθιού ξεκίνησε ταπεινά, έτσι και ο δρόμος των Cinderella άνοιξε όταν τους άκουσε o Bon Jovi, ενώ έπαιζαν σε ένα μπαρ το 1985, και ειδοποίησε το στέλεχος της Polygram Records που ανακάλυψε και τον ίδιο. Η μπάντα είχε ήδη στείλει demo της εκεί συναντώντας την απόρριψη, ο Bon Jovi όμως επέμεινε για την live ποιότητά τους και έτσι μετά από κάποιο δοκιμαστικό διάστημα, και έχοντας κάνει κάποιες νέες ηχογραφήσεις, οι Cinderella υπέγραψαν συμβόλαιο με την εταιρία.


Όλα είχαν ξεκινήσει χρόνια νωρίτερα, με τον τραγουδιστή Tom Keifer να παίζει σε μπάντες διασκευών στην περιοχή της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, μέσα σε συνθήκες φτώχειας με τη μέρα να δουλεύει και το βράδι να προβάρει και να παίζει. Το 1985 εγκαταστάθηκε στη Φιλαδέλφεια οπότε και αποφάσισε παρέα με τον μπασίστα Eric Brittingham ότι αν ήθελαν να έχουν κάποιο μέλλον, θα έπρεπε να αφήσουν τις διασκευές από Sabbath και Zeppelin και να δημιουργήσουν ένα δικό τους ρεπερτόριο. Σιγά-σιγά έχτισαν ένα μικρό όνομα, μέχρι τη στιγμή που τους ανακάλυψε ο Bon Jovi και τα υπόλοιπα είναι, όπως λέει και το κλισέ, ιστορία.





Το ντεμπούτο τους, μια συλλογή από δυνατά rock κομμάτια σε κλασικό glam ύφος συνδυασμένα με κάποιες μπαλάντες, κυκλοφόρησε το 1986 με τίτλο Night Songs. Η τρομερή επιτυχία του (2 εκ. αντίτυπα πουλήθηκαν στις ΗΠΑ μέσα στις πρώτες 12 μέρες) εξέπληξε τους πάντες, η "Σταχτοπούτα" ήταν πλέον βασίλισσα. Η κυκλοφορία του άλμπουμ συνοδεύτηκε από προβολή βίντεο του υλικού τους από το MTV, ενώ η μπάντα έπαιξε support στην τότε μεγάλη περιοδεία του Bon Jovi για το Slippery When Wet. Τα "Shake Me" και "Somebody Save Me" ήταν δύο από τα σινγλάκια του δίσκου, αλλά το πιο γνωστό είναι ίσως η συγκλονιστική μπαλάντα "Nobody's Fool", ένα υποβλητικό κομμάτι που άφησε εποχή.


Δυο χρόνια αργότερα η μπάντα απέδειξε την αξία της κυκλοφορώντας το Long Cold Winter, ένα άλμπουμ ακόμα καλύτερο με πιο ώριμο ύφος, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά, με αρκετές blues rock επιρροές, το οποίο επίσης πούλησε 2 εκ. αντίτυπα μέχρι το τέλος της χρονιάς, και το οποίο έλαβε διθυραμβικές κριτικές από τον επαγγελματικό τύπο της εποχής. Το Gypsy Road είναι από τους ύμνους της μπάντας, όπως και τα The Last Mile και Coming Home, ενώ η μπαλάντα You Don't Know What You Got (Till It's Gone) είναι ίσως το πιο γνωστό τους κομμάτι. Με το άλμπουμ αυτό η μπάντα έδειξε ότι άρχισε να απομακρύνεται από το Glam Metal, αποκτώντας ενα πιο κλασικό rock ύφος, πράγμα που αντανακλάται ακόμα και στο πιο λιτό (ολόλευκο με λογότυπο) εξώφυλλο.



Η απομάκρυνση αυτή από το Glam Metal έγινε σχεδόν πλήρης με το Heartbreak Station του 1990, ένα άλμπουμ λιγότερο εμπορικό σε σχέση με τους προκατόχους του (1 εκ. αντίτυπα μέχρι το τέλος του 1991) αλλά πιο ποιοτικό και ίσως το καλύτερό τους. Σε σινγκλ κυκλοφόρησαν τα Shelter Me, The More Things Change καθώς και το ομώνυμο του δίσκου.

Περίπου την ίδια εποχή και, με βάση δικά του λόγια, εντελώς ξαφνικά, ο τραγουδιστής της μπάντας Tom Keifer συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί πια να τραγουδήσει, και μετά από μια χρονοβόρα διαδικασία εξετάσεων και επισκέψεων σε ειδικούς, βρέθηκε ότι υπέφερε από μια σπάνια περίπτωση παράλυσης των φωνητικών χορδών. Χρειάστηκαν περίπου 3 χρόνια θεραπείας για να μπορέσουν να ηχογραφήσουν τον επόμενο δίσκο.

To Still Climbing (1994) ήταν ένα αξιόλογο άλμπουμ που ακολουθούσε τα blues-rock μονοπάτια του προηγούμενου, αλλά οι εποχές και τα γούστα του κοινού είχαν αλλάξει, και καθώς η προώθηση από εταιρία και MTV ήταν ελάχιστη, και παρόλο που κάποια κομμάτια προερχόταν από το OST της ταινίας Wayne's World (με πρωταγωνιστή τον Mike Myers), το άλμπουμ πέρασε σχεδόν απαρατήρητο και η μπάντα σταμάτησε για μερικά χρόνια.

Με την κυκλοφορία της συλλογής
Once Upon A... (1997) και ξεκινώντας από το 1998 η μπάντα ξεκίνησε κάποιες περιοδείες, ενώ στο μεταξύ υπέγραψε με τη Sony. Έπαιξαν σειρά συναυλιών το 2000 και το 2002 με τους Poison, ενώ στο μεταξύ ετοίμαζαν υλικό για καινούριο δίσκο. Νομικά προβλήματα ανέστειλαν την κυκλοφορία του, με τον απογοητευμένο Tom Keifer να μιλά για "σπατάλη χρόνου".

Το 2008 υπήρχαν σχέδια για περιοδεία της μπάντας με άλλα μεγάλα ονόματα του είδους όπως οι Warrant, αλλά τα προβλήματα με τη φωνή του Tom Keifer που επανεμφανίστηκαν, τα ματαίωσαν. Η τωρινή κατάσταση είναι αβέβαιη με τα υπόλοιπα μέλη να είναι απασχολημένα με τα project τους ενώ και ο ίδιος ο Keifer δεν έχει ακουστεί σε ότι αφορά τον προσωπικό του δίσκο. Με βάση δηλώσεις τους, πάντως, η μπάντα ποτέ δεν διαλύθηκε και υπάρχει πάντα διάθεση και σχέδια για περιοδείες και νέο άλμπουμ (το 2008 συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από το τελευταίο), όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.







Δισκογραφία

  • 1986 - Night Songs
  • 1988 - Long Cold Winter
  • 1990 - Heartbreak Station
  • 1994 - Still Climbing


Ζωντανά Άλμπουμ

  • 1991 - Live Train to Heartbreak Station
  • 1999 - Live at the Key Club
  • 2004 - In Concert
  • 2006 - Gypsy Road: Live
  • 2006 - Extended Versions
  • 2008 - Live
  • 2008 - Nobody's Fool Live (Μόνο βινύλιο)
  • 2009 - Live at the Mohegan Sun (επανέκδοση του Extended Versions με bonus tracks)
  • 2009 - Authorized Bootleg: Live / Tokyo Dome - Tokyo, Japan Dec 31 1990
  • 2011 - Caught In The Act (CD + DVD)


Συλλογές

  • 1997 - Looking Back
  • 1997 - Once Upon A...
  • 2000 - 20th Century Masters - The Millennium Collection: The Best of Cinderella
  • 2002 - Winning Combinations (split δίσκος με τους L.A. Guns)
  • 2005 - Rocked, Wired & Bluesed: The Greatest Hits
  • 2006 - Gold
  • 2008 - Best Ballads


Cinderella Videos
Βίντεο από Night Songs και Long Cold Winter και Heartbreak Station

RATT

Posted by universechild On Dec 28, 2008 0 comments




 


Οι Ratt είναι από τις πρώτες και πιο χαρακτηριστικές glam metal μπάντες που ξεπήδησαν από τη σκηνή της Καλιφόρνια των αρχών της δεκαετίας του 1980. Γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και θεωρούνται θεμελιώδεις στη διαμόρφωση του hard rock ήχου, και ακόμα και αν έκτοτε η δημοτικότητά τους υπήρξε μειωμένη με τη δεκαετία του 1990 να τους βρίσκει σε διάλυση και αποτυχημένες επανενώσεις, το 2006 επέστρεψαν δριμύτεροι συνεχίζοντας τις εμφανίσεις με αμείωτη ένταση και ετοιμάζοντας άλμπουμ.

Η ιστορία τους πάει πίσω μέχρι το 1976 και τη μπάντα του μεθέπειτα τραγουδιστή των Ratt, Stephen Pearcy, με όνομα Mickey Ratt.



Μετά από διάφορα σκαμπανεβάσματα και αλλαγές μελών, ο Pearcy μετακόμισε το 1980 στο Los Angeles για να έχει περισσότερες πιθανότητες για συμβόλαιο με μεγάλη δισκογραφική, και η μπάντα, όπως τόσες άλλες, έπαιζε σε club, μη έχοντας κάποιο σταθερό line-up.

Η μπάντα απέκτησε το γνωστότερο line-up της μόλις το 1982, έχοντας εν τω μεταξύ συντομεύσει το όνομά της σε Ratt το 1981.



Το καλοκαίρι του 1983 κυκλοφόρησαν με δικά τους έξοδα το πρώτο τους EP το οποίο τους έκανε γνωστούς σε εύρύτερο κοινό. Η επιτυχία του βινυλίου τους οδήγησε σε συμβόλαιο με την Atlantic, με την οποία θα κυκλοφορούσαν τα 5 άλμπουμ της πρώτης εποχής τους.



Δίσκοι όπως το Out of the Cellar (1984) και Invasion of Your Privacy (1985) έκαναν μεγάλη επιτυχία και σε συνδυασμό με μουσικά βίντεο για το MTV και εκρηκτικά live τους έδωσαν τεράστια φήμη που δεν μειώθηκε με τους επόμενους και λιγότερο επιτυχημένους δίσκους που κυκλοφόρησαν στο υπόλοιπο της δεκαετίας.


Ακόμη κι αν οι τελευταίοι δίσκοι δεν γνώρισαν την επιτυχια των δύο πρώτων, κομμάτια οπως τα: Dance, Slip Of the Lip, Body Talk, I Want A Woman, Way cool Jr, και αλλα, παραμενουν θρυλικα..

Η απογοήτευση από τον τελευταίο τους δίσκο σε συνδυασμό με την λαίλαπα του grunge και την παρακμή του glam metal των αρχών της δεκαετίας του 1990 οδήγησε στην αποχώρηση του Stephen Pearcy και στη διάλυση της μπάντας το 1992, με τα μέλη να ακολουθούν ο καθένας το δρόμο του.

Η μπάντα επανενώθηκε προς στα τέλη της δεκαετίας κυκλοφορώντας αρχικά το Collage (1997), μια συλλογή με νεότερες εκτελέσεις και B-sides κλασικών κομματιών, και αργότερα νέο άλμπουμ, το σε πιο blues-rock ύφος Ratt (1999), με την σχετική απογοήτευση για το περιεχόμενο και την επακόλουθη εμπορική του αποτυχία να οδηγήσει ξανά στη φυγή του Pearcy, ο οποίος ασχολήθηκε με διάφορα project και σόλο καριέρα.

Η μπάντα ανακοίνωσε μια νέα επανένωση το 2006 με μια σειρά εμφανίσεων και περιοδειών να ακολουθούν μέσα στο 2007-08, ενώ με βάση φήμες ετοιμάζεται το νέο άλμπουμ για το 2009.



Δισκογραφία (Δίσκοι)
  • 1983 - EP
  • 1984 - Out Of The Cellar
  • 1985 - Invasion Of Your Privacy
  • 1987 - Dancing Undercover
  • 1988 - Reach For The Sky
  • 1990 - Detonator
  • 1999 - Ratt

Δισκογραφία (Συλλογές/Live/Bootleg)
  • 1986 - Live In Kanagawa Japan
  • 1987 - Live In Germany
  • 1991 - Ratt & Roll (Best Of)
  • 1997 - Collage
  • 2002 - Ratt: The Essentials
  • 2007 - Tell the World: The Very Best of Ratt


Ratt Videos - Part 1 

You Think You're Tough 
Shame Shame Shame 
Loving You Is A Dirty Job 
I Want A Woman 
Way Cool Junior

Ratt Videos - Part 2

Ratt Videos - Part 3